Almanya’da 1 Nisan 2012’den itibaren uygulamaya geçilecek girecek ‘Denklik Yasası’, göçmen işçilerin daha kolay ve eğitim aldığı meslek üzerine iş sahibi olmasını sağlayacak.

Köln Zanaatkarlar Odası’nda (HK) düzenlenen basın toplantısına katılan HK Genel Müdürü Dr. Ortwin Weltrich ve HK Denetleme Bölümü Başkanı Dr. Stephan Harbich, yeni yasayı tanıttı. Yurtdışında diploma almış kalifiye elemanların Almanya’da daha kolay iş bulmalarını amaçlayan yasanın aynı zamanda işveren açısından elemanların eğitimleri hakkında bilgi sahibi olmasını kolaylaştıracağını belirten Dr. Weltrich, “Yeni yasayla birlikte yurtdışından alınmış diplomaların tanınmaları için iyi bir zemin hazırlandı.

Ancak unutulmamalı ki başvuranlar da tanınma sürecine katkı sağlamalı. Bu katkı sadece ücretle sınırlı değil. Başvuranlardan, diplomalarının tanınması için gerektiğinde ilgili kurum ile irtibata geçme konusunda aktif katkı istenebilir” dedi.

İşlemler ücrete tabi

Denklik için başvuranlardan 100-600 Euro arasında bir ücret talep edileceğini hatırlatan zanaatkarlar odası yetkilisi ise, “Bu kesin denklik alacakları anlamına gelmiyor. Diplomalara göre Alman standartları çerçevesinde uygun denklik verilecek” dedi.

HK Denetleme Bölümü Başkanı Dr. Stephan Harbich ise yurtdışında alınmış usta belgeleri örneği üzerinden şu bilgileri verdi: “Almanya’da ustalık belgesi sınavları farklı bölümlerden oluşuyor. Ustalık belgesini almak için tüm bölümleri başarıyla tamamlamak gerekli. Yurtdışında alınmış ustalık belgeleri bu bölümleri içeriyorsa sorun yok. Ancak bazı bölümlerin eksik olması durumunda başvuranlara kısmi denklik veriliyor. İstek üzerine eksik kalan bölümler tamamlanabilir. Bunun için İş Ajansı ile yakın ilişkiler içindeyiz. Bazı meslekler için profesyonel kişilerin onayları geçerli. Gerektiğinde bu kriterleri yerine getirmek için yine İş Ajansı seminerler ve eğitimler sunuyor.”

Acil’e öncelik

Özellikle Türk kökenlilerin yoğun yaşadığı Berlin, Köln, Frankfurt ve Münih kentlerindeki zanaatkarlar odalarının denklik işlemlerinde ortak yol belirlediklerini kaydeden Dr. Harbich, “Halihazırda Almanya’da yaşayan, ancak diplomalarını Türkiye’den almış olanlar, diplomalarını daha kolay tanıtabilecek. Burada durumu acil olanlara öncelik tanınacak. Başvuranlara uzun beklememeleri için internet sitemizde belirtilen gerekli evraklar listesini önceden hazırlamalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Yasayla ilgili www.bqfg-koeln. de adlı internet sitesinde Almanca, Türkçe ve İngilizce bilgi alınabilir.

Yeni yasa dört yenilik getiriyor

Alma nya ’da önümüzdeki ay yürürlüğe girecek Denklik Yasası, dört önemli yeniliği de beraberinde getiriyor; Denklik işlemleri artık bütün eyaletlerde ortak kıstaslara göre yapılacak. Her yabancıya, diplomasının denklik işlemi için yasal başvurma hakkı tanınacak. Yeni yasa uyarınca, meslek diplomalarının denklik işlemleri, Almanya’da Meslek Eğitim Yasası’na göre dönüşümlü meslek eğitim sistemine (duales System) tabi ve meslek odalarında kayıtlı olan 350 mesleğe göre yapılacak.

Yaklaşık 60 yasa ve genelgede değişiklik yapılmasını öngören Denklik Yasası ile birlikte uygulamaya konulacak en büyük yenilik, doktorluk gibi bazı meslek gruplarında Alman veya Avrupa Birliği vatandaşlık şartının da kaldırılması. 1935 yılından kalma bu uygulamayı yürürlükten kaldıran yeni yasa uyarınca, mesleki kalifikasyon ve tecrübesini belgeleyen göçmenler, sadece diplomalarını tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda daha önce sadece Alman veya AB vatandaşlarının çalışmasına izin verilen bazı meslekleri icra etme hakkına da sahip olabilecek.
 
Örneğin Türkiye’den doktorluk diploması alan bir kişi, bilgi ve tecrübesi yeterli görülmesi halinde, Almanya’da da doktorluk yapmak için izin alabilecek. Oysa halihazırdaki uygulamaya göre, Almanya’da Tıp Fakültesi’nden mezun olsa bile bir göçmen, Alman vatandaşı olmadığı sürece doktorluk yapamıyor.