Almanya'nın Baden Württemberg Eyaleti'ne bağlı Weinheim'a gidenler, kent merkezinde etrafı pankart ve dövizlerle çevrili bir dönerci dükkanı ile karşılaşıyorlar. Luisen Caddesi'ndeki manzaranın nedeni, dönerci Evsal Akçay'ın Weinheim Belediyesi'ne karşı başlattığı protesto. Akçay, belediyenin yaptığı yaya yolunun kendi arsası üzerinden geçtiğini savunuyor ve bunu da üzerinde "Weinheim belediyesi zorla benim arsamı kullanıyor" yazan döviz ve pankartlarla dile getiriyor. "AS Bella" isimli dükkanın önünden geçenler meraklı bakışlar arasında olup biteni anlamaya çalışırken işyeri sahibi Akçay "Ben mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Geri adım atmayacağım" diyor.

 

 TAPULAR ORTAYA ÇIKARDI

 

Belediye ile arasındaki tartışmayı  anlatan Akçay şu bilglieri verdi: "Binayı 2010'da satın aldım. Önce dönerciyi açtım. Daha sonra binanın sol tarafına bir kuaför dükkanı açmak için izin aldım. Ancak sağ tarafa açmak istediğim market için 'Park yeriniz yeterli değil' engeli ile karşılaştım. Benden kural gereği ya mevcut park yerini bir araç daha artırmamı, ya da bunun karşılığı olan 12 bin Euro'luk ücreti ödememi istediler. Parayı ödemedim. Ancak tapuları inceleyince belediyenin 2002'de yaptırdığı dükkanımın önündeki yaya yolunun benim arsamın üzerinden geçtiğini fark ettim. Yaya yolunun hemen yanında kamuya ait iki park yeri de bulunuyor.  Aslında yaya yolu, bu  park yerlerinin üzerinden geçmesi gerekirdi. Ben de belediyeden buna karşılık park yerinin bana tahsis edilmesini istedim. Kabul etmediler."

 

 BENİM ARSAMDAN GEÇİYOR

 

Dükkanın bundan önceki sahibi Alman kasabın  duruma itiraz etmediğini, ancak bunun kendisini ilgilendirmediğini söyleyen Akçay "Hem benim arsamı kullanıyorlar, hem de park yerini sorun yapıyorlar. Yaptığım görüşmelerde bir sonuç elde edemeyince Weinheim Belediyesi'ni protesto etmeye karar verdim. Döviz ve pankartları arsamın üzerine yerleştirdim. Yaya yolunu kullanan herkesin benim arsamın üzerinden geçtiğini görmesini istedim. Halk olup biteni benden öğreniyor. Herkes destek çıkıyor. Belediyeye karşı imza kampanyası düzenlenmesini bile önerenler var. Avukatımla mücadelemi sürdürüyorum" bilgisini verdi.

 

 HERKES BAKIYOR

 

Evsal Akçay'ın belediye ile yaşadığı sorun bununla da sınırlı değil. Döner ve pizza satışı yaptığı dükkanının üzerine astığı reklamlar da belediye yetkililerinden gelen uyarı üzerine sökülmek zorunda kalınmış. Akçay "Sattığımız ürünlerin fotoğrafları ile süslü bir reklam panom vardı. Bunun kurallara uygun olmadığını, çok dikkat çektiğini ileri sürerek sökmemi istediler. Ben de reklam panosunun bulunduğu yere dev bir protesto yazısı astım. Eskiden reklam dikkat çekmiyordu, şimdi ise herkes dönüp bakıyor" diyor.

 

BELEDİYE: MÜMKÜN DEĞİL

 

Weinheim Belediyesi konu hakkında basına şu açıklamayı yaptı: "Yaya yolunun arsanın üzerinden geçtiği doğrudur. Arsanın sahibi, buna karşılık kendisine ödenmek istenen ücreti kabul etmedi. Kişi, yaya yolunun kalmasına karşılık belediyeden park yerlerini istiyor. Ancak bu yasalar gereği mümkün değil. Çünkü sözkonusu parkyerleri kamu için yapıldı. Biz iki tarafın da yararına olacağı için uzlaşmak istiyoruz. Ne yazık ki şuana kadar uzlaşma sağlanması için bir gayret göremiyoruz. Ayrıca dükkanın üzerineki reklam panolarının izin alınmadan ve kurallara uygun olmayan şekilde asıldığı tespit edildi."