Almanya'da yaşayan ve 50 yıldan bu yana çifte vatandaşlık isteği kabül görmeyen milyonlarca Türk vatandaşın bu sorunu, yarın yapılacak toplantıyla Almanya başbakanı Angela Merkel'in masasında tartışmaya açılacak. Geçen Şubat ayında Almanya başbakanı Angela Merkel'in internet üzerinden başlattığı www.dialog-ueber-deutschland.de adlı öneri ve talepler platformuna, Duisburg'ta yaşayan ve yıllardır yeminli tercümanlık yapan Dr.Ali Söylemezoğlu, Türklerin öncelikli sorunu olan çifte vadandaşlık (doppelte Staatsangehörigkeit wieder zulassen) sorununu teklif halinde sunarak bir kampanyaya dönüştürmüştü.

Dr.Ali Söylemezoğlu'nun 3 Nisan'da başlayan ve 14 Nisan 2012 tarihinde sona eren çifte vadandaşlık teklif kampanyası, Almanya'da yaşayan Türklerin büyük bir desteğiyle ilk 4'e girmişti.

Almanya başbakanı Angela Merkel'in internet üzerinden başlattığı www.dialog-ueber-deutschland.de adlı öneri ve talepler platformuna yapılan teklifler aldıkları oy desteğiyle sıralanırken, ilk 10'na giren teklif ve başbakan Angela Merkel'in danışmanların belirlediği 10 ayrı öneriyle beraber toplam yirmi teklif değerlendirilmeye alındı.

Çifte vatandaşlık teklifi ilk 4'e giren Dr.Ali Söylemezoğlu, diğer 19 ayrı teklif sahibi ile Almanya başbakanlık binasında yarın, yapılacak toplantıya davet edildi. Toplantıya katılacak olan Dr.Ali Söylemezoğlu, 50 yılı aşkın süreden bu yana çözülmeyen ve bir türlü tartışmaya bile açılamayan çifte vadandaşlık sorununu, Almanya başbakanı Angela Merkel'e anlatacak.

Dr.Ali Söylemezoğlu, başbakanlık binasında gerçekleşecek toplantının 1.5 saat sürmesi planlanırken, toplantıya sadece 20 teklif sahibinin davet edildiğini belirterek, "Vatandaşların büyük bir testeği ile çifte vatandaşlık teklifim dördüncü oldu" dedi. Dr.Ali Söylemezoğlu, şöyle dedi:

"Çifte vatandaşlık konusunda bizim, öne sürdüğümüz çok haklı bir gerekçe. Çünkü, 'Almanya'da çifte vatandaşlık' olmaz diye bir kanun yapmışlar, ama 50'den fazla istisna var. 50'yi aşkın ülke vatandaşlarına, çifte vatandaşlık hakkı verildi. Türkler'e gelince bu hak verilmiyor, bu da eşitsizlik ve haksızlıktır. Kanun önünde herkes eşit olmalı. Afganistan'dan Kıbrıs'a kadar 50'yi aşkın ülke insanına bu hak veriliyor, ama Almanya'da en fazla göçmen nüfusuna sahip olan Türkler'e verilmiyor. Yarın toplantıda bu konuyu başbakan Merkel'e anlatacağım, çifte vatandaşlığı altını çizmiş olacağız. Sonrasını da takip edeceğiz.Hep birlikte hakkımızı arayabilirsek, olmaz diye birşey yok."



TE(AÖ/İD)