Süheyla Kaplan- Berlin



Federal Meclise  partisi adına Sol Parti Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve parti meclis grubu uluslararası ilişkiler sözcüsü Sevim Dağdelen, Türkiye“nin El-Kaida ve El- Nusra gibi cihatçı gruplara destek verip vermediği ve bundan Alman hükümetinin ne derecede bilgi sahibi olduğu yönünde bir soru önergesi verdi.

 

Alman hükümeti de, soru önergesine, “Biz de Türkiye'nin El-Kaida ve El-Nusra'ya destek verdiğine ilişkin duyumlar aliyoruz, ancak elimizde somut deliller bulunmamaktadır“ şeklinde yanıt verdi.

 

DAĞDELEN : “ALMANYA, TÜRKİYE'NİN CiHAD'A DESTEĞİNDEN HABERDAR“

 

Dağdelen, Türkiye-Suriye sınırının aynı zamanda NATO’nun sınırı olduğu ve bölgede 300 Alman askerinin konuşlandırıldığına dikkat çekerek,  Ankara’nın diğer yandan Suriye’de savaşan El-Kaide ve El Nusra gibi gruplara destek çıktığını söyledi.

 

Türkiye'de konuşlandırılan patriot füzelerinin  Türk halkını korumak için değil, aksine Almanya'yı Suriye politikasında savaş ortağı olmakla suçlayan Dağdelen,  Almanya'nın aynı zamanda Suriye'de Kürtler'e karşı eylemlerde taraf olduğunu söyledi.

 

Dağdelen, “NATO güvenlik güçleri oradaki milisleri desteklemektedir. Bu konu ile ilgili Sol Partisi olarak üç kez federal hükümete önerge verdim. Federal meclise önergemde  Türkiye'nin El Kaida örgütünü ne konuda desteklediği, Alman hükümetinin bu konuda bilgi sahibi olup olmadığını sordum. Alman hükümeti de Türkiye'nin bölgedeki muhalif güçlere destek olduğuna dair birtakım duyumlar alıyoruz ancak bu şkonuda somut delillerimiz yok“ şeklinde yanıt verdi.

 

“ALMANYA ZATEN SAVAŞIN İÇİNDE“

 

22 Eylül Almanya genel seçimleri öncesi başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve diğer partilerin „savaşa hayır“ şeklindeki açıklamalarını „yalan“ olarak nitelendiren Dağdelen, “Almanya son iki yıldan beri Suriye'li muhalifleri uluslararası bir toplantı adı altında Berlin'e davet etmekte ve burada programlar düzenlemekte. Almanya'ya gelen bu kişiler, Suriye'de silahlı mücadeleye destek veren kişi ya da organlar.

Almanya Suriye'ye açıkca olmasa bile madden ve manevi olarak Esat karşısı güçlere destek olmaktadır. Suriye'ye savas panzerlerini, koruyucu aletleri satan hangi ülke? Silahlı mücadelenin kontrol altında tuttuğu bölgelere Almanya silah satmakta. Almanya zaten iki yıldan beri savaşa taraf bir ülke olarak katılmaktadır“ dedi.

 

22 Eylül seçimlerinden sonra Almanya'da bütün siyasi partilerin „savaşa hayır“ şeklindeki gerçek dışı söylemlerinin gün yüzüne çıkacağını ifade eden Dağdelen, “Şu an daha başından beri Suriye'ye savaşa hayır diyen Sol Parti;nin oy oranı Almanya'da artmış durumda. Bunu gören diğer siyasi partiler savaş karşıtı söylemler üretmeye başladı. Ben 8 yıldan beri federal milletvekiliyim. Hiçbir parti daha önce Afganistan'a, Libya'ya savaşa hayır demedi. Çoğunluğu savaş için meclisde parmak kaldırdı. Sonuçta Yeşiller de, SPD de, diğer partiler de savaş bölgesindeki ülkelere ekonomik kısıtlamara evet dediler. Ellerinden gelse Libya'ya savaşa evet diyeceklerdi“ şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE EL NUSRA VE EL KAİDA'YI DESTEKLİYOR

 

Türkiye'nin Suriye politikasında açık bir politika izlediğini ileri süren Dağdelen, El Kaida ve El Nusra gibi cihatçı grupları desteklediğini ve Almanya'nın da bundan haberdar olduğunu ileri sürdü.

 

Sol Parti Federal Meclis Grubu İç Politika sözcüsü Ulla Jelpke ise, Almanya NATO ortakları ile birlikte Türk hükümetinin cihadçı El-Kaida çeteleri  arasındaki işbirliğine ilişkin kanıtları görmezden geldiğini söyledi. Jelpke ayrıca, Türkiye'ye konuşlandırılan NATO patriot füze sistemlerinin derhal kaldırılması ve El Kaida'yı destekeleyen NATO güvenlik güçlerinin Suriye'den çekilmesi gerektiğini bildirdi.