Avukat Cüneyt Köroğlu, hem Almanya hem de Türkiye'den aynı anda emekli olan kişilere sağlık sigorta primleri ve hakları konusunda bilgi verdi.

 

Almanya'nın  Karlsruhe  barosuna kayıtlı avukatlardan Cüneyt Köroğlu, emeklilere sağlık sigorta primleri ve hakları konusunda bilgi verdi. Hem Türkiye hem de Almanya'da yaşayan emeklilerin çifte prim ödeme zorunluluğu olmadığını belirten Köroğlu, çifte prim ödemenin avantaj ve dezavantajlarını anlattı. Cüneyt Köroğlu sigorta primi uygulaması hakkında bilgi vererek, "Yeni uygulamayla Almanya'nın yanı sıra Türkiye'den sosyal sigortalardan da emekli olan kişiler eğer burada yaşamıyorlarsa Almanya'daki primlerini ödememe hakkına sahipler. Bizim emeklilerimizin yüzde 70-80'i yılın çoğunu Türkiye'de geçirdiği için bu kişilerin hepsi bu uygulamadan faydalanabiliyorlar. Dolayısıyla kendilerinden kesilen 14,9'luk primi ödemek zorunda kalmıyorlar" dedi.

SİGORTA MAĞDURLARINA  ZAMAN AŞIMI UYARISI

Bu konuda Karlsruhe Barosu avuktlarından Cüneyt Köroğlu. Sigorta mağduru olan ve avukat sigortası olmayanlar, aynı durumda olanlar biraraya gelip toplu hareket ederse, toplu dava açarlarsa kazanma oranları yüksek. Ayrıca sigortası olmayanlara Kalrsruhe Başkonsolosluğu her konuda yardım etmeye hazır olduğunu söyleyen Köroğlu, bu haksızlığın giderileceğine inanıyorum. Vatandaşlardan kendilerine böyle bir mektup gelince mektuba en geç iki hafta içince cevap vermeleri gerekir. Ama mutlaka bir avukata danışmalıdırlar. "Bilindiği gibi sağlık sigortalarıyla ilgili mevzuatın yer aldığı 5 nolu Sosyal Kanun Kitabı'nın (SGB V) 228. maddesinin 1. bendinde yapılan değişiklikle, 1 Temmuz 2011'den itibaren sağlık ve bakım sigortaları için kesilen prim miktarı hesaplanırken, yurtiçindeki gelir ve emekli aylıkların yanı sıra, yurtdışındaki benzer gelirlerin de dikkate alınmaya başlandı.

Almanya'da emeklilerin elde ettikleri gelirlerinin yüzde 14,9'u oranında sağlık sigortası primi yatırması gerekiyor. Bu primin yarısı emeklilik sigortası, diğer yarısını ise emekli ödüyor. Buna ilaveten ise emekli, gelirinin yüzde 1,95'i oranında bakım sigortası primi ödemek zorunda. Bu haksılığın giderilmesi için dava açmaya hazırlanıyorum diyen avukat Köroğlu gerekirse konuyu Anayasa mahkemesine ora da olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğim bu davayı dedi.


Yazıyı gönderen AOK’nın Mittlerer Oberrhein Bölge Teşkilatı yetkilileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da, emekli aylığı alanlar veya 65 yaşın üzerinde olan, Türk Alman ayrımı yapmadan tüm üyelerimize yazı gönderip, gelir durumlarının sorgulandığını söylediler. AOK yetkilileri, bu yıl farklı olarak gönderdikleri mektuplara, yurtdışındaki gelirlere ilişkin sorular da koyduklarını belirterek, “Sadece bizim bu bölgede yaklaşık 5 bin üyeye bu yazılar gitti. Gelen yanıtlar değerlendirildikten sonra ilgililere hem geriye dönük hem bundan sonra ödemeleri gereken sağlık sigortası prim miktarını yazılı olarak bildirmeye başladık” diye konuştu.

AOK yetkilileri, 1 Ocak 2011’den bu yana emeklilerin gelirlerinin yüzde 8.2’si üzerinden sağlık sigortası primi kesildiğini, bu oranın çalışanların kendi paylarına düşen prim oranıyla aynı olduğunu belirterek, “1 Ocak 1939’dan sonra doğup da, 23 yaşın üzerinde olan çocuksuz emeklilerin aylıklarından ayrıca yüzde 2.2 oranında bakım sigortası primi kesiliyor. Çocuklu olan emeklilerde bu oran yüzde 1.95” dediler. “Ek primi ödemeyenlere karşı nasıl bir yaptırım uygulayacaksınız” sorusuna AOK yetkileri, “Primlerini ödemeyen üyelerimize, 2-3 kez yazılı hatırlatmada bulunduktan sonra, gecikme zammı uyguluyoruz. Buna rağmen ödemek istemeyen üyelerimizden primleri kanuni yoldan tahsil edilme yoluna gidiyoruz” diye uyarıda bulundu.

Ne değişti

Avrupa’daki sosyal güvenlik sistemlerinin uyumlu hale getirilmesi çerçevesinde Alman Resmi Gazete’de 22 Haziran 2011 tarihinde yayınlanarak 1 Temmuz 2011’den itibaren yürürlüğe değişiklik kanunun 4’üncü maddesi ile, sağlık ve bakım sigortası primlerinin hesaplanmasında hangi gelirlerin dikkate alınacağını düzenleyen 5 numaralı Sosyal Kanun Kitabı’ndaki 228’inci Maddenin birinci bendine “Benzer şekilde yurtdışından bağlanan aylıklar da dikkate alınır” ifadesi eklendi. Buna göre çifte emekli Türkler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldıkları aylıkları da bildirmekle yükümlü kılındı.