Avrupa Birliği'nin Temmuz 2011'de aldığı ve AB üyesi ülkelerden emekli olanları kapsayan bir yasa çerçevesinde Almanya'daki sigorta kurumlarının bazılarının özel anlaşmalara dayanarak Türkiye'den emekli olanlardan aylık prim talep etmelerine Köln Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Oğuz Tuncay'dan açıklama geldi. Söz konusu uygulama hakkında bilgi veren Oğuz Tuncay, emeklilere emeklilik sigortasından bilgi talebi gelmediği müddetçe bildirim yapma zorunlulukları olmadığını belirterek şunları söyledi:


TALEP GELİRSE DOĞRU BEYAN VERİN

“Avrupa Birliği'nin çıkarmış olduğu 883/2004 sayılı bir direktif çerçevesinde Alman mevduatında yapılan bir iç düzenlemenin 1 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girmesiyle başka ülkelerde emekli aylığı alan kişilerden yurtdışından aldıkları bu emekli aylıklarından sağlık sigortası primi kesilmesi öngörülmekte. Emeklilerimiz gidip kendilerini ihbar etmek yerine Almanya'da bulundukları sağlık sigortasından bir talep gelmesini, bir yazı gelmesini beklesinler. Böyle bir bilgi talebi geldiğinde ise diğer konularda olduğu gibi doğru beyan vermeleri gerekir. Vatandaşlarımız e-devlet şifresi almak suretiyle www.turkiye.gov.tr internet sitesinden kendilerine ait emekli maaş miktarlarını gösteren bilgileri oradan temin edebilirler. Bu belgeleri Alman sağlık sigortasına vermek durumundalar. Türkiye'den aldıkları aylıkların yaklaşık yüzde 10'una denk gelen miktarı ödemeleri gerekiyor."


HUKUKİ YOLLAR AÇIK

Tuncay ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği dışında olduğu için Almanya'nın özel anlaşmalara dayanarak böyle bir uygulamaya gittiğini, bunun haksız olduğunu düşünenlerin hukuki yollara başvurup haklarını arayabileceklerini hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “İnsanların mağdur oldukları, kendini mağdur hissettikleri her tür düzenlemeye karşı mahkemelere gitme yolu her zaman mümkündür. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olmaması ve ülkemizin AB ile bazı özel anlaşmaları içinde yaşadığımız Almanya ile sosyal güvenlik anlaşmamız olması nedeniyle daha farklı bir konumda olduğumuzu bizde düşünüyoruz ve vatandaşlarımızın imkanları ölçüsünde bu konuda itiraz etmeleri halinde dava açarak haklarını aramalarının yararlı olacağını düşünüyoruz."

Konuya yönelik bakınız:

www.avrupa-postasi.com/yasam/almanya-turkiye-kokenli-emekli-avina-basladi-h89421.html