Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri operasyonu nedeniyle geçen hafta silah satışını sınırlama kararı alan Almanya’nın, bu yıl içinde Türkiye’ye rekor düzeyde silah sattığı ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung'da yer alan habere göre, Almanya bu yılın ilk 8 ayında, son 14 yıl içinde Türkiye’ye en fazla silah satışını gerçekleştirdi. Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen rakamlara göre, Almanya ilk 8 ay içinde toplam 250.4 milyon avro değerinde Türkiye’ye silah satışı gerçekleştirdi. Yılın geri kalan dört ayında verilecekler de hesaba katıldığında rakamın daha da artacağı görülüyor.

Almanya geçen yıl yurtdışına sattığı toplam 770.8 milyon avro değerindeki silahın 242.8 milyon avroluk bölümünü Türkiye’ye vermişti. Bu da satılan silahların üçte birinin Türkiye’ye gönderildiği anlamına geliyor.

Haberde, Türkiye’nin almış olduğu silahların başında denizaltılar bulunuyor. ThyssenKrupp Marina Systems tarafından inşa edilen deniz altıların satışı için 2009 yılında onay verildiği ve Alman devletinin de 2.49 milyar avroluk devlet güvencesi (Hermes-Bürgschaft) verildiği ifade edildi.

Sol Parti’nin soru önergesi üzerine bakanlık tarafından verilen bilgiye göre, bu yıl içinde Türkiye’se silah satış izni de son üç yıla göre artış sağladı. Operasyonun başladığı 9 Ekim’e kadar toplam 28.5 milyon avroluk silah satışına izin verildi. Bu miktar 2018’de ise 12.9 milyon avro idi. 2016’da ise Türkiye’ye toplam 84 milyon avroluk silah satışına izin verilmişti.

HÜKÜMETİN KARARININ KARŞILIĞI YOK

Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bilgilerde Almanya’nın Türkiye’ye silah satışında artışın olduğu görülürken, Federal İçişleri Bakanı Heiko Maas, geçen hafta operasyona tepki olarak silah satışına artık onay vermeyeceğini açıklamıştı. Bugüne kadar verilen onayları iptal etmeye yanaşmayan hükümet, sadece içerideki tepkileri yatıştırmak için bu adımı atmış görünüyor.

14 Ekim'de Luxemburg’da toplanan AB Dışişleri Bakanları toplantısında da Almanya, AB genelinde Türkiye’ye silah ambargosu kararı alınmasına karşı çıktı.