Türkiye’de basın ve gazeteciler üzerinde uygulanan yoğun baskılar, uluslararası bir skandala dönüşme yolunda. Özellikle Almanya'nın baskı mağduru Türk gazetecilere bu ülkede oturma ve çalışma izni vermeye hazır olduğu ortaya çıktı.

Baskılardan dolayı yurtdışına çıkan Türk gazetecilere, Almanya’ya geldikleri anda oturma ve çalışma izni verilmesinin önünde artık bir engel kalmadığı hatırlatıldı. Yeşiller Partisi’nin etkili milletvekillerinden Volker Beck, Alman hükümeti nezdinde yaptığı girişimler sonucunda, Türk gazetecilerin Almanya’ya gelmesinde ve burada oturum hakkı almasında bir engel olmadığını ortaya çıkardı.

"SAĞLAM BİR OTURUM İZNİ VERİLMESİ GEREKİR"

Son gelişmelerle ilgili gazeteci Ali Yıldırım'ın sorularını yanıtlayan Volker Beck, şu açıklamada bulundu:

“Türk gazeteciler, sığınmacılar için öngörülen uygulamalar ile sıkboğaz edilmemeli. Oturma izni verilmesi eyaletlerin sorumluluğunda olduğu için, bu konuda eyaletlerden basın özgürlüğünü hak edilen yücelikte ele almalarını talep etmek durumundayız. Eğer bu insanlar Almanya’ya kaçmışsa ve Türkiye’ye dönmekten endişe ediyorlarsa, onlara gazeteci olarak hukuki güvencesi sağlam bir oturum izni verilmesi gerekir. Eyaletler, uygun bir vizeyle Almanya’ya gelmemiş olsalar bile, bu insanlara çalışmak üzere bir oturma izni verilmesini sağlayabilir. Zaten bunun mümkün olduğunu Federal Alman Hükümeti yazılı sorum üzerine bana verdiği yazılı yanıtla onaylamaktadır. Her bir müracaat tek tek incelendiğinde dahi, bu durumdaki gazetecilerin kendi geçimlerini sağlayabilecek olanaklara sahip olduklarını kanıtlama zorunluluğu da göz ardı edilebilir.”

"DESTEK VERİYORUZ"

Öte yandan Sınır Tanımayan Gazeteciler Almanya Temsilciliği’nin internet sitesinde yer alan bir haberde, Sınır Tanımayan Gazeteciler Berlin Örgütü’nün halen 10’u aşkın sayıda Türk gazeteciyle ilişkide olduğu ve kendilerine Almanya’da güvenli bir oturma ve çalışma izni için destek verdikleri belirtildi.




Ali Yıldırım – Berlin