Türkiye'deki sağlık ve emeklilik sistemlerinin geliştirilmesi için, Almanya'daki sağlık ve emeklilik sistemlerini incelemeye başlayan Prof. Dr. Necdet Sağlam, "Türkiye'ye iyi bir model önerisinde bulunacağız" dedi. Bu günlerde çalışmalarına Köln'de devam eden Anadolu Üniversitesi Profesörü Necdet Sağlam Türkiye'deki sistem hakkında bilgi vererek, "Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminde son zamanlarda ciddi bir yapılanma var. Bağkur, SSK ve Emekli Sandığı'nın birleşmesiyle bildiğiniz gibi bir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kuruldu. SGK artık bu üç kuruma ait, emeklilik, sağlık, yaşlılık ve işsizlik sigortasını yöneten devasa bir kurum haline geldi. Bu kurumun eksikleri ise devlet bütçesinden transfer yöntemi ile bu kuruma aktarılıyor" dedi.

SADECE İYİ YÖNLERİ ALACAĞIZ

Almanya'daki sistemi inceleyip iyi yönlerini örnek alacaklarını belirten Prof. Dr. Sağlam çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Bizim yapacağımız çalışmada bu kurumun özellikle geliştirilmesi, Türkiye'deki sağlık ve emeklilik sistemlerinin geliştirilmesi açısından Almanya'daki sağlık ve emeklilik sistemlerini incelemeye başladık. İncelememiz sırasında Almanya'daki sistemin yine eski Türkiye'deki düzene benzerlikleri var ama Almanya'daki sistemin fon idaresinin farklı sandıklar ya da sigorta tarafından yapıldığını gördük. Buradaki iyi uygulamaları tespit ederek Türkiye'deki sağlık sistemi ve sağlığın finansmanın iyileştirilmesi anlamında bir rapor hazırlayıp yayınlayacağız ve sağlık bakanlığına göndereceğiz. Bu raporu hazırlarken Almanya'daki sistemin sadece pozitif yönlerini ele alacağız, çünkü olumsuz olan yönleri de mevcut. Şu anda hastaneler kurumu kuruldu buna bağlı olarak da illerde hastane birlikleri kuruluyor. Bu sistemin Almanya'daki modelle nasıl entegre edilebilir, bu sistemin iyi yönleri nelerdir gibi araştırmalar yapıyoruz. Bu raporla Türkiye'ye iyi bir model önerisinde bulunacağız."

 


(SS)