Türk pasaportunun değeri gün geçtikçe değer kaybetmeye devam ediyor. AKP’li belediyelerin gri pasaportla Almanya’ya resmi yollardan insan kaçakçılığı yaptığının ortaya çıkmasından sonra Avrupa’da yeni tedbirler gündeme geldi.

Almanya'da, 25 Mayıs itibariyle vizesiz seyahati mümkün kılan gri, yeşil ve diplomatik pasaportlara ek belge şartı getirildi. Türk vatandaşları kontrolsüz ve acil durumlar dışında Almanya’ya giremeyecek.

Müzisyen Zeyrek'ten gençlere tavsiye: "Herkes bir enstrüman çalmayı denemeli" Müzisyen Zeyrek'ten gençlere tavsiye: "Herkes bir enstrüman çalmayı denemeli"

 İşte yeşil, gri ve siyah pasaportluların yerine getirmesi gereken şartlar:

1 - DAVETİYE
Yeşil pasaportlular, bir yakınını ya da herhangi birini ziyaret amaçlı geliyorsa, geçerli davetiyeyi beraberinde getirmek zorunda.

2 - OTEL PARA İSPATI
Yeşil pasaportlu kişi turist olarak gelecekse, gideceği yerle ilgili rezervasyonları, gidiş-dönüş biletini ve yeterli parasını belgeleyecek. Türkiye'ye dönüş garantisi verecek.

3 - ACİLİYETİ KANITLAMA ŞARTI:
Vizeler kapalı olduğu için sadece 'Acil durumda vize alma ya da Almanya'ya gitme' koronavirüs dönemi için geçerli. Bu maddenin gerekliliği Covid-19 önlemleri kalkınca sona erecek.

4 - GÖREV İÇİN GİDENLER:
Gri Pasaport, temelde yurtdışına 'görevle çıkan' devlet memurlarına veya konsolosluk çalışanlarına veriliyor. O da sorgulanacak. Resmi görevlendirme yazısı, atama-tayin belgeleri gerekecek.

5 - DİPLOMATLAR, SİYASİLER:
Siyah renkli diplomatik pasaport sahibi olan elçiler, başkonsoloslar, iş insanları ya da milletvekilleri sınırda kontrol edilecek. Resmi görev yazılarını, davetiyelerini, katılacakları etkinliklere ilişkin bilgilerini göstermeleri istenecek.(Kaynak: Sözcü - Ali Gülen)