Karanlık tipler, perde arkasında gözünü kan bürümüş haydutlar ve seksapeli yüksek kadınlar... Jakob Arjouni’nin edebî kozmosunu oluşturan figürler bunlar. En ünlü kahramanı olan Türk dedektif Kemal Kayankaya’nın maceraları, Frankfurt’un ana tren garı ile bankalar semti çevresinde cereyan ediyor. Bu figür okuyucuların karşısına ilk kez yazarın “Happy Birthday, Türke!” (“Doğum Günün Kutlu Olsun Türk!”) adlı kitabı ile çıktı. Melankolik bir özel dedektif olarak kurgulanan Kemal Kayankaya‘nın maceraları daha sonra seriye dönüştü ve dört kitapta daha polisiyeseverlerle buluştu.

Yazarın “Happy Birthday, Türke!” adlı kitabının kapağı

Jakob Arjouni de büyük ilgi gören bu kitaplar sayesinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren Almanya’nın en çok okunan polisiye yazarlarından biri oldu.

İlk eşinin soyadını kullandı

1964 Frankfurt doğumlu olan Jakob Arjouni, senarist Hans Günter Michelsen'in oğlu. Ancak kitaplarını yayınlarken Faslı ilk eşinin soyadını kullanmayı tercih etti. 1985 yılında yayınlanan “Happy Birthday, Türke!”, Arjouni’yi genç yaşta üne kavuşturdu. Alman bir çiftin evlatlığı olarak büyüyen ve bu yüzden neredeyse hiç Türkçe konuşamayan dedektif Kemal Kayankaya karakteri aracılığıyla çok kültürlü toplumun sorunlarını da irdeleyen Arjouni, yazı stili nedeniyle eleştirmenler tarafından Amerikan edebiyatının polisiye ustaları Raymond Chandler ve Dashiel Hammett'e de benzetildi. “Happy Birthday, Türke!” kitabı 1991 yılında da yönetmen Doris Dörrie tarafından beyazperdeye uyarlandı.

Son kitabı sonbaharda çıktı

Jakob Arjouni, eserlerinde güncel siyasi ve toplumsal konuları sıkça işledi. Tiyatro oyunu “Nazim schiebt ab”, sınır dışı edilmeyi bekleyen bir Filistinli gencin hikâyesini anlatırken, okul müfradatlarında da yer alan “Cherryman jagt Mister White” adlı romanı Doğu Almanyalı bir Neonazi figürünün ekseninde dönüyor.

Jakob Arjouni

Geçen yıl Kemal Kayankaya serisinin son kitabı olan “Bruder Kemal”deki yoğun kara mizah ögeleri ile eleştirmenlerin beğenisini kazanan Jakob Arjouni, dün kanser hastalığına yenik düştü.(dpa/dapd)