Literatürk, Essen Glückauf Sineması'nda Can Dündar'ın 'Delikanlım Yıldızlara İyi Bak' belgeselinin gösterilmesiyle başladı. Gazeteci-Yazar Can Dündar ve belgeselde konu edilen Deniz Geçmiş'i anlatanlardan birisi olan Atilla Keskin'in de katıldığı gösteriyi, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Hacı Halil Uslucan ve yaklaşık 400 edebiyat sever izledi.

'Delikanlım Yıldızlara İyi Bak'ın gösterimi öncesinde, Literatürk Festivali Genel Koordinatörü Semra Uzun-Önder, organizatör Fatma Uzun ve Literetürk Festival'e destek veren Grend Kültür Merkezi Direktörü Johannes Brackmann, yaptıkları selamla konuşmalarıyla Literatürk'ün gerçekleşmesinde destek sağlayan kurum ve kişilere teşekkür etti. 'Delikanlım Yıldızlara İyi Bak'ı büyük bir dikkatle izleyen davetliler, filmin sonunda Gazeteci-Yazar Can Dündar'ı alkış yağmuruna tuttu.

Filmin izlemesi ardından izleyicilerin karşısına çıkan Can Dündar, salonda bulunan Türk-Alman edebiyat severlerin filmle ilgili sorularını yanıtladı. Konuşması Murat Bayraktar tarafından Almanca'ya çevrilen Can Dündar, gelen soruları yanıtladıkdan sonra da, okurlarının isteğini üzerine kitaplarını imzaladı.

"LİTERATÜRK TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLSUN"

Literatürk etkinliklerine 3'üncü kez katılan Gazeteci-Yazar Can Dündar, daha önce kitaplarla, bu kez de filmle katıldığını söyledi. Literatürk'ü önemsediğini ve davet aldığında koşa koşa geldiğini belirten Can Dündar, şöyle konuştu:

"Başka bir dilde eserini ortaya koymak, onu savunuyor ve tanıtıyor olmak, çok önemli. Ne yazık ki Türkiye'de okuma günü alışkanlığı yok. Dolayısıyla burda kendi dilimde bir eserimi okurken, yanımda bir kişi tarafından tercüme edilerek Almanlar'a dinletilmesi karşısında ben çok heyecan duyuyorum. Dilerim Literatürk türü etkinlikler, Türkiye'ye örnek olsun ve bizde de düzenlensin. Kendi dilimizde, kendi okurumuza açıp okuma geleneğimiz yok, bu vesileyle olur diye umuyorum."


Literatürk Festivali Genel Koordinatörü Semra Uzun Önder ise, Literatürk ekibi olarak 8 yıldan bu yana tasarladıkları hedefe ulaştıklarını söyledi. Semra Uzun Önder, "Türk edebiyatını sevdiğimiz için bu yola girerken de, Türk edebiyatçıların eserlerini Almanlar da tanısın istedik. Bugün baktığımızda bunuda başardığımızı görebiliyoruz, zira salonda çok sayıda Alman izleyici vardı" diye konuştu.

Pazar günü sona erecek Literatürk bugün, Lütfiye Güzel ve Gerrit Wustmann'ın şiir dinletisi ve televizyonda kısa zamanda izleyici kitlesine sahip olan Behzat Ç. karakterinin yazar ve yaratıcısı Emrah Serbes'in okuma akşamıyla devam edecek.