İşte TÜDAY Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan o açıklama:

Seçimlere çok az bir süre kala AKP`nin başarısı için meydanlara inen, anayasa  gereği tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de faaliyet gösteren medya kuruluşları ve gazeteciler üzerinde baskıları artırdığı görülmekte. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine biat etmiş yargı organları üzerinden bu baskıları yapıyor olması, Türkiye’de hukuk devleti ilkelerinin rafa kaldırılmış olduğu, yargının tamamen siyasal iktidarın, tabiri caiz ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın kontrolü altına girdiğini göstermektedir.
 

Mısır`ın devrik Cumhurbaşkanı ile ilgili haberlerini yapan Doğan Medya Grubuna yönelik Cumhurbaşkanının ağır eleştiri ve tehditler savurması, Çağlayan Adliyesi’nde öldürülen Cumhuriyet Savcısı ile ilgili haberleri paylaşan Türkiye`nin önde gelen gazetecilerinden Banu Güven, Mirgün Çabas, Koray Çalışkan ve Pelin Batu’nun yasa dışı örgüt propagandası suçlaması ile ifadeye çağrılıp göz dağı verilmesi, CNN Türk muhabiri Nevsin Mengü’nün Cumhurbaşkanı tarafından adeta hedef gösterilmesi, bütün bunlar yetmezmiş gibi MİT tırlarındaki silahlar ile ilgili yazılı ve görsel yayın yapan Cumhuriyet Gazetesi’nin bizzat Cumhurbaşkanı ve Hükümet tarafından tehdit edilmesi, yazılı ve görsel medyadaki haberlere sansür konması, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında 40 yıla varan hapis cezası istemiyle dava açılması, Türkiye`nin basın özgürlüğü alanındaki geldiği yeri göstermektedir. 

Cumhuriyet Gazetesi, AKP hükümetinin Suriye’deki iç savaşa silah taşıyıp orada işlenen suçun ortağı olduğunu yaptığı haberle Dünya kamuoyunun gündemine taşımıştır. Bu nedenle Cumhuriyet Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın tehdit edilmesini şiddetle kınıyoruz. Tehdit edilen ve baskıya uğrayan medya organları ve gazetecilerin yalnız olmadığını ve bu mücadelenin bir insan hakları mücadelesi olduğunu, sürekli olarak gazetecilerle birlikte olacağımızı belirtmek istiyoruz.

3.6.2015

TÜDAY-Menschenrechtsverein Türkei/Deutschland e.V.

Melchiorstraße. 3  D-50670 Köln