Berlin ziyaretinin ilk gününde, Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Bakan Ergün onuruna bir akşam yemeği verdi. Deutsche Bank'ın, Friedrich Salonu'nda gerçekleştirilen akşam yemeğine TGD ve UETD yöneticilerinin yanısıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasetçiler ve gazeteciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Başkanı Sinan Kaplan, UETD'nin kuruluşu hakında bilgi verdi. Kaplan, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde toplam 50 temsilcilikle Avrupa'daki Türk toplumuna hizmet verdiklerini ve yine teşkilatlanma çalışmalarını da hızlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat ise Türkler'in Almanya'da bilim dünyasına yaptığı katkıya vurgu yaptı. Kolat, bugün itibarıyla Alman üniversitelerinde bilimsel çalışma yapmakta olan 72'si profesör, 300 den fazla doktorasını yapmış bilim insanımız olduğunu; bunun yanısıra 1200'den fazla asistan ya da öğretim görevlesi akademisyenimizin görev yaptığının altını çizdi.

TGD Başkanı Kolat, Almanya Türk Toplumu olarak bu sene ilk kez toplam 3 farklı alanda bilim ödülleri vereceklerini de sözlerine ekledi.

" BURADAKİ TÜRK TOPLUMU ZATEN ALMANYA'NIN ASLİ UNSURLARINDAN BİRİSİ"

Daha sonra kürsüye gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuşmasına Türkler'in Almanya'nın ekonomisine, sanatına, sporuna ve sosyal hayatına yaptığı katkıları anımsatarak başladı. Bakan Ergün, “Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın verilerine göre, Almanya'da 72.000 Türk işveren var. Bunlar yaklaşık 350.000 kişiyi isdihtam ediyorlar ve 33 milyar avroluk bir ciroya sahipler, 7,5 milyar avroluk da yatırımları var. Aynı zamanda önemli araştırma labaratuarlarının yöneticiliğini yapan hocalarımız, akademisyenlerimiz mevcut. Mesut Özil gibi Fatih Akın gibi spor ve sanat alanında önemli aktörler var. Siyasetçiler uyum gibi konuları tartışıp zaman kaybederken, biz buradaki Türk toplumunun zaten Almanya'nın asli unsurlarından birisi haline geldiğini görüyoruz. Ama Almanya'da siyaset hala entegrasyon meselelerini konuşuyor. Bunun realiteden ziyade birtakım politik arka planları olduğunu onlara hatırlatmak lazım. Gerçek, siyasi anlanda ifade edilenden çok daha farklı" dedi.

Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızla yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın kaderlerinin ortak olduğunu kaydeden Bakan Ergün, Türkiye ne kadar güçlü ve huzurlu olursa, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da o oranda güçlü ve huzurlu olacağını belirtti. Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'nin her gün artan gücünden daha fazla yararlanabileceklerini söyleyen Nihat Ergün, kendilerinin zaten Türkiye'nin toplam gücüne önemli oranda katkı sağladıklarının altını çizdi.

MAZERETLER ÖNE SÜRÜLÜYOR

Türkiye AB ilişkilerini de değerlendiren Bakan Ergün, Avrupa Birliğinin Türkiye'ye karşı samimi davranmadığını söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda önlerine yeni engellerin, mazeretlerin çıkarıldığını belirten Ergün, "Şimdi Türkiye'nin nüfusunun yoğun olduğu, nüfusunun % 99'unun müslüman olduğu gibi birtakım mazeretler öne sürülüyor. Türkiye'nin nüfusu sonradan radikal biçimde artmadı ki, önceden de AB nin öncüsü diğer büyük devletlerle aynı oranda bir nüfusa sahiptik. Sonradan müslüman da olmadık, başvurduğumuzda zaten müslümandık. Ayrıca Türkiye'nin ekonomik ve sosyal sorunları olduğuğunu öne sürüyorlar. Evet ama zaten o sorunların bu süreçte giderilmesi amaçlanmıyor mu? Avrupa Birliği kazanım sürecinde ülkeler kendilerini siyasi olarak, ekonomik olarak gözden geçirir, çeki düzen verir ve belli standartları yakalar. Zaten bu süreçte amaçlanan budur. Bunlar da yeni bir şey değil. O zaman bu mazeretlerin hiçbirisi geçerli olamaz" ifadelerini kullandı.

Nihat Ergün, Fransa Almanya gibi ülkelerde bir takım tedirginliklerin dirençlerin var olmasına rağmen AB konusunda bugün Türkiye'nin elinin daha güçlü olduğuna vurgu yaptı.

Bakan Ergün konuşmasının ardından misafirlerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Yemekten sonra TGD başkanı Kenan Kolat ve UETD başkanı Sinan Kaplan, Bakan Ergün'e, Berlin şehrinin sembolü olan Berlin ayısının bir maketini birlikte hediye ettiler.