Kolat, Almanya’da neo-ırkçılık bulunduğunu belirtirken iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın kapatılmasını, yerine “yeni fikirler izleyecek yeni kadrolarla”, “Vatandaşı Koruma Dairesi” adı altında yeni bir güvenlik teşkilatının kurulmasını istedi.

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8 Türkiye kökenli, 1 Yunan ve 1 kadın Alman polisin öldürülmesi olayının arkasındaki, aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütü ile ilgili dava sürerken Federal Meclis Araştırma Komisyonu, bu örgüt ile ilgili hazırladığı raporu geçen hafta açıkladı. Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya Türk Toplumu (TGD) isimli sivil toplum kuruluşunun başkanı Kenan Kolat, NSU cinayetleriyle ilgili hazırladıkları raporu Berlin'de düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.


Kolat, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in NSU kurbanlarının anıldığı bir toplantıda, “toplum çabuk unutuyor” dediğini hatırlatırken Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun 1,5 yıllık çalışmasını “doğru yönde atılmış, yetersiz bir adım” olarak nitelendirdi.TGD tarafından hazırlanan yaklaşık 80 sayfalık rapor, Berlin Hür Üniversitesi öğretim görevlisi, siyaset bilimci Prof. Dr. Hajo Funke'nin imzasını taşıyor. Almanya Türk Toplumu Derneği Başkanı Kenan Kolat, raporu hazırlarken Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları, eyaletlerin verileri, kurban ailelerinin algıları ve "spesifik ırkçı eğilimlerin" göz önünde tutulduğunu kaydetti.

 NSU'nun ülkede 2000-2007 yılları arasında 8'i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldürdüğüne, bunun karşılığında devletin ilgili birimlerinin başarısız bir tutum ortaya koyduğunu anlatan Kolat, Alman toplumunda neo-ırkçılığın var olduğu halde toplumdaki bu ırkçılığın araştırma raporunda ya görmezden gelindiğini veya yeterince dikkate alınmadığını söyledi.

Uzmanlık alanları arasında aşırı sağ da bulunan siyaset bilimci Prof. Dr. Hajo Funke ise polisin soruşturma sürecinde suçu öncelikle kurbanların kendilerinde aradığına, örgüt üyeliği, uyuşturucu gibi bağlantılar bulmaya çalıştıklarına dikkat çekerek, önyargıyla hareket ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Funke, "Bu tutum, bilimsel analizlerle ortaya konan her türlü tipik önyargıyı içeriyor: Suç, para, güç ve seks bağlantısı arandı" diye konuştu.


İLGİNÇ ÖNERİ

Almanya Türk Toplumu Derneği Başkanı Kenan Kolat, mevcut yapısından ötürü iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın kapatılması çağrısında bulundu. Kolat, bunun yerine yeni fikirler izleyecek yeni kadrolarla, “Vatandaşı Koruma Dairesi” adı altında yeni bir güvenlik teşkilatının kurulmasını istedi. Kolat, Alman kamuoyunda ırkçılık tartışmasının eksikliğini duyduğunu bu nedenle sivil toplum kuruluşlarına bu açıdan görev düştüğünü vurguladı.