Almanya'nın en büyük taksi şirketi olan Norman Taksi Yöneticisi ve Sahibi 36 yaşındaki Erol Norman, çevre kirliliğini azaltmak ve havanın temiz olmasını sağlamak için elektirikli araç kullanarak örnek bir adım attı.

Merkezi Düsseldorf kentinde olan Norman Taksi Şirketi'nin 244 taksisi ve 546 çalışanı ile Almanya'nın en büyük taksi şirketi konumunda bulunuyor. 

ÇEVRE KOMİTESİ TEŞEKKÜR ETTİ 

1980'li yıllarda babası Haydar Norman'ın bir taksi ve bir şoförle kurduğu Taxi Norman Grup'un dönüm noktası 2002 yılı oluyor. Düştüğü ekonomik krizde şirketi zararına satmak isteyen babadan şirketi devr alan ve Malatyalı Erol Norman, şimdi hava kirliliğine karşı elektrikli taksilerle öncülük yapıyor. Fiyatı 115 bin Euro olan 2 elektrikli araba alarak hizmet vermeye başlayan Erol Norman,“Elbette çevre kirliliği karşı başlattığımız elektrikli araçların bakımı daha kolaydır. Eski bir araba bizlere yılda 6.000 euroya mal oluyor, fakat bundan sonra giderler yok. Daha ucuz olan elektrik sayesinde de yakıt maliyetlerinden de tasarruf ediyoruz. Daha bu sabah giden mesai yapan bir sürücümüze, elektrikli bir taksi kullandığı için yolcu tarafından 15 euro bahşiş verildi.“ dedi. Öte taraftan Almanya Çevre Komitesi Başkanı Philipp Tacer, konuya ilişkin açıklamasında “Buradaki ilk adımı attığı için Erol Norman’a, şehir adına teşekkür ediyorum. Şehirdeki CO2 kirliliğini azaltmak ve havanın temiz olmasını sağlamak için önemli bir adım” ifadelerine yer verdi. 

18 YAŞINDA ŞİRKETİN BAŞINA GEÇTİ 

Liseyi bitirdikten sonra polis olmak için Münster'de yaptığı başvurunun kabul olduğunu söyleyen genç işadamı Erol Norman, „Babamın büyük emekli kurduğu taksi şirketini ekonomik krizden ötürü yarı fiyatına satmasına gönlüm razı olmadı. Polis olma hayalimden vazgeçtim ve 18 yaşında hünüz ehliyetim bile yokken taksi şirketinin başına geçtim. Sonra canla başla çalıştık. 8 taksi ve 20-23 şoförle ile başladığım şirketimizde şimdi 244 taksiye ve 546 şöföre ulaştık.  

Akranlarım, arkadaşlarım eğlenceye, diskoteğe giderken ben gece gündüz çalıştım. Şimdi en az 2 bin kişi buradan ekmek yiyiyor. Bundan ötürü çok mutluyum. 

YENİLİKÇİ OLMALIYIZ, ÇAĞA AYAK UYDURMALIYIZ 

Taksiciliğin görüldüğü gibi kolay olmadığına dikkat geçen genç işadamı Erol Norman şunları söyledi: 

„Trafiği, kazası, sigortası, şarhoşu var. 5 saat bekleyip 8 Euro tura gittiğimizde oluyor. Yılda en az 5-6 şiddet içerikli olayla karşılaşıyoruz. Şöförlerimiz şiddetle de karşı karşıya kalıyorlar. Almanya'da taksi sektörünün yüzde 50'i Türk'lerin elinde. Şu anda çoğu şirketler eskimiş, modern olmayan bir hizmet vermekteler. Yeter ki taksi gitsin ve para gelsin mantığıyla bakanlar batıyor. Herne kadar taksicilerin örgütlenmesi varsa da yeni teknolojiye ayak uyduracak atılımlar yapılmıyor. Biz gelişen bu çağa ve modern teknolojiye ayak uydurmamız gerekmektedir. Rahat ve konforu yolcularımıza sunmalıyız. Gelişen teknolojiye göre biz atılım yaparak elektirikli taksiye başladık. 2 elektirikli taksiyle başladığımız bu süreçte sene sonuna kadar 48 Testler model araba daha alacağız. 

DÜSSELDORF BELEDİYESİ VE SİYASİLER BİZİ DESTEKLİYOR 

Bu örnek girişimimiz sonunda gerek Düsseldorf Belediyesi ve gerekse siyasi parti temsilcileri bizi desteklemeye başladılar. Görüş alışverişinde bulunduğumuz çevreci ve belediye meclis üyeleri hava kirliliğine karşı duyarlı olmamızı son derece taktir etmekteler. Uber ve Freenaw'a karşı yenilikçi olmamız şarttır. Kaliteyi artırıp, en iyi müşteri servisini yapmış olacağız. Bunun bize geri yansıması çok pozitif olacaktır. 

HER ZAMAN ŞÖFÖRE İHTİYACAMIZ VAR 

Son dönemlerde çok sayıda taksi şirketi iflas etti. Gerek maliyeye karşı ve gerekse mali sıkıntılar nedeniyle iflas eden taksi şirketleri ve çalışanları perişan oluyorlar. Bu işte başarılı olmak için mutlaka işin başında olmak gerekiyor. Hiç kuşku yok ki, severek çalışmak gerekir. Ayrıca Alman çalışma sistemi içinde başarı sağlıyoruz.

Metin ES / DÜSSELDORF