Spiegel Online, Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyelerinin Ekim ayında yapmayı planladıkları İncirlik ziyaretine izin çıktığını Alman hükümet yetkililerinin doğruladığını yazdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Die Welt gazetesine dün yaptığı açıklamada, “Almanya şu andaki gibi davranırsa, izin veririz” ifadelerini kullanmıştı.

Alman Savunma Komisyonu üyeleri, 4 Ekim’de İncirlik Üssü’ne giderek 6 Ekim’e kadar incelemelerde bulunmak istiyor. Parlamento’dan komisyon üyelerine bu yönde izin verilmiş durumda.

İncirlik Üssü’nde şu anda 250 Alman askeri görev yapıyor. Üs’de bir tanker uçağı ile 6 adet Tornado keşif uçağı Irak ve Suriye üzerinde gerçekleştirdiği uçuşlarla IŞİD’e karşı mücadelede uluslararası koalisyona destek veriyor.

Alman parlamentosunun 2 Haziran tarihinde 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesi üzerine Türkiye tepki olarak Alman milletvekillerinin İncirlik’i ziyaret etmesine izin vermiyordu. Türkiye’nin Alman hükümetinden soykırım kararına mesafe koyması istemesi üzerine, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Alman parlamentosunun kararının hukuki bir anlam ifade etmediğini açıklamış, ancak mesafe konulmasının söz konusu olmadığını belirtmişti.