-Süheyla Kaplan-

 

Berlin’de düzenlenen bir toplantıda bir soru üzerine değerlendirmede bulunan Steinbrück, ‘’Dini duygular gözönüne alınarak okullar talep ettiği taktirde, kız ve erkek öğrenciler spor derslerine ayrı ayrı katılabilirler’ dedi.

 

SPD’nin Başbakan adayınının bu yöndeki açıklamasına ilk tepki Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partili  (CDU) yabancılar danışmanı Barbara John’dan geldi.

 

John, Alman Bild gazetesine ‘’Aileler ve çocukları üşkemizde cinsiyet ayrımı yapılmadan birlikte yetiştiklerine ve eşit olduklarına alışmalılar. Ayrı ayrı derse girmek yanlış bir yol’ dedi.

 

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Milletvekili ve partinin uyum sözcüsü Serkan Tören, devlet okullarında spor derslerine ayrı ayrı girme önerisinin Almanya’da yaşayan Müslümanların uyumu açısından  yanlış bir sinyal olacağını bildirdi.

 

HAKAN TAŞ: ‘’STEİNBRÜCK İSLAM DİNİ HAKKINDA DERİN BİLGİYE SAHİP DEĞİL’

 

 

 

Berlin Sol Parti eyalet Milletvekili Hakan Taş, Steinbrück’ün İslam dini hakkında yeteri bilgi sahibi olmadığını ileri sürerek, ‘’Bir politikacının bu şekildeki talihsiz açıklaması kabul edilemez. Önemli olan cinsiyet ayrımı olmadan öğrencilerin kaynaşmaları ve birlikte öğrenim görmeleri. Ne Kuran’da ne de İslam’da kız ve erkek çocukların okullarda ayrı ayrı öğrenim görmelerine ilişkin bir hüküm var. Ben bu açıklamayı talihsizlik olarak görüyorum’ dedi.

 

 

MEMET KILIÇ : ‘’DEVLET OKULLARI NÖTR OLMALI’

 

Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili ve partinin Meclis Grubu Uyum Sözcüsü Memet Kılıç ise, Almanya’nın göç ülkesi ve çok kültürlülüğe dayanan bir ülke olduğuna dikkati çekerek, devlet okullarında eğitimin nötr olması gerektiğini savundu.

 

Kılıç, ‘’Alman anayasası inançlara saygılı olmayı emrediyor. Ama aynı zamanda evrensel geçerli olan insan haklarından da ödün vermemekte. Bu temel insan hakları içerisinde kadın-erkek eşitliği ve kimsenin cinsiyetinden dolayı hakir görülmemesi gerekir. Dolayısıyla Steinbrück’ün bugüne kadar bu alanda verilmiş mahkeme kararlarını gözardı ederek böyle bir açıklama yapmış olması bir parti liderinin ağırlığı ile bağdaşmamakatadır’ dedi.

 

 

Kılıç, ‘’Almanya’da kişilerin geldikleri ülkeye göre hatta bölgeden bölgeye farklı bir İslam anlayışı mevcuttur. Okullarda herkesin İslam anlayışına uygun ders sunması mümkün değildir. Devlet okulları dinlerarası eğitimde nötr olmalı. Bugüne kadar böyle oldu’ şeklinde açıklamada bulundu.