Peter Steinbrück yaptığı açıklamada, Sol Parti ve Korsanlar’la kesinlikle ortaklık etmeyeceğini vurguladı. Hedefinin Yeşiller ile iktidar değişikliğini gerçekleştirmek olduğunu belirten Steinbrück, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile olası bir koalisyonda kendisinin görev almayacağını da şimdiden ilan etti.

Angela Merkel
’in başbakanlığında CDU/CSU ve SPD’nin oluşturduğu büyük koalisyon hükümetinde 2005-2009 yılları arasında Federal maliye Bakanlığı yapan Steinbrück, “Ben olası bir büyük koalisyonda yokum’ diye konuştu.

KORSANLAR YÖNETEMEZ

SPD’li Steinbrück, “Sol Parti’nin son dönemlerde bazı eyaletlerde yapılan seçimlerde Eyalet Parlamentolarına girmeyi başaran Korsanlar’ı da iktidar etme gibi bir niyeti olmadıklarını belirtirken, “Zaten onlar yönetemezler” dedi. SPD’li politikacı, “Biz gelecek yıl Yeşiller’le birlikte iktidarı devralmak istiyoruz” derken, partisinin Hür Demokrat Parti’yi (FDP) yanlarına alıp ‘kırmızı-sarı-yeşil koalisyon’ oluşturmayı planlamadığını söyledi.

Steinbrück, SPD-Yeşiller ve FDP’nin ‘üçlü koalisyon’ oluşturma planı yapmadıklarını belirtirken, hem liberallerden hem de sosyal demokratlardan bu kapatılmaması uyarıları geldi. FDP Schleswig-Holstein Eyalet Parlamentosu Grup Başkanı Wolfgang Kubicki ise partisinin Steinbrück liderliğinde kurulacak bir ‘kırmızı-sarı-yeşil’ koalisyona hazır olduğunu söyledi.

SPD bünyesinde ‘Seeheim Çemberi’ olarak bilinen muhafazakâr kanadın sözcüsü Johannes Kahr da “Hedefimiz Yeşiller’le birlikte iktidar değişikilğini gerçekleştirmektir. Ancak bunun mümkün olmaması durumunda FDP’nin de yer alacağı bir üçlü koalisyon kapısı olmalıdır” dedi.