Hannover’deki olağanüstü kongreye yaklaşık 600 delege katıldı. Kongrede tam 104 dakikalık konuşma yapan Steinbrück oyların yüzde 93'ünden fazlasını alarak önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in en büyük rakibi oldu. Steinbrück, Angela Merkel'in Almanya'nın Avrupa içinde tecrit edilmesine neden olduğunu belirtti. Konuşmasında sık sık ‘Sosyal adalet’ temasını öne çıkartan başbakan adayı Peer Steinbrück, milyonlarca Alman’ın kendilerini bağımlı ve çaresiz hissettiğini savundu.

Seçim kampanyası boyunca yönetim değişikliği için çaba göstereceğini, . SPD'nin halka net alternatiflerle gideceğini belirten Steinbrück’in vaatleri arasında; herkesi kapsayan asgari ücret, bağlayıcı kadın kotası, daha iyi bir eğitim, yoksulluk düzeyine bağlı emeklilik maaşı ve ödenebilir kiralık evler yer aldı.

Steinbrück, Yeşiller Partisi ile seçim ittifakı kuracaklarını, Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik partileriyle (CDU/CSU) bir büyük koalisyona sıcak bakmadığını vurguladı. Steinbrück, Merkel'in Almanya ve Avrupa'yı nereye sürüklediğini kimsenin bilmediğini, geride kalan 4 yılda Almanya'da zengin ile yoksul arasındaki gelir uçurumunun giderek büyüdüğünü ve muhafazakarların hiçbir konuda ikna edici bir programları olmadığını savundu. 1947 Hamburg doğumlu Steinbrück, hem partisinin hem de Alman siyasetinin ekonomiyi en iyi anlayan ve global ekonomik sorunları zamanlıca okuyabilen isimleri arasında ön sırada yer alıyor.

Steinbrück, milletvekili maaşına paralel son 3 yılda yaptığı konferans konuşmalarıyla yaklaşık 1.25 milyon Euro yan gelir etme etmesi ve 2 kez gelirlerini yanlış beyan ettiğinin ortaya çıkması nedeniyle son dönemde tartışmalara neden olmuştu.