Başbakan Matthias Platzeck, 11 yıldan bu yana  eyalette görev yapıyordu. Deutsche Welle'nin haberine göre, SPD eyalet yönetimi, Platzeck’in yerine İçişleri Bakanı Dietmar Woidke’nin geçmesini kararlaştırdı. Woidke, başbakanlığın yanı sıra SPD eyalet teşkilatına da başkanlık yapacak. Brandenburg Eyaleti Başbakanı Platzeck haziran ayında geçici felç geçirmesi üzerine kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçme kararı aldığını kontrol sonrasında doktorların kendisine görevinden ayrılmayı tavsiye ettiğini açıkladı.  

Brandenburg eyalet parlamentosu milletvekiliğine devam edeceğini belirten Platzeck, yapımı devam eden Berlin-Brandenburg Havaalanı Denetim Kurulu başkanlığına yeni bir isim bulunması talebini 16 Ağustos’ta yapılacak toplantıda gündeme getireceğini söyledi. Matthias Platzeck, 2005 yılında SPD genel başkanı seçilmiş, 150 gün bu görevi sürdürdükten sonra sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmişti. Platzeck, SPD liderliğinden ayrılıp Brandenburg’a dönerken ‘bu görevin gücünü aştığını göremediğini' açıklamıştı.

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, “Plateck'in kişisel kararına saygı duyduğunu, kendisinin güvenilir bir partner olduğunu” söyledi. SPD Federal Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier, “Matthias Platzeck, Brandenburg’u sosyal adaletin geçerli olduğu, ekonomik açıdan başarılı ve yaşanabilir bir eyalet haline getirdi” dedi.

Platzeck’in selefi, 1990-2002 yılları arasında Brandenburg eyaletinde başbakanlık görevinde bulunan Manfred Stolpe, “Matthias Platzeck'in aldığı karar beni ürküttü. Yine de kendisine sonsuz saygı duyuyorum” açıklamasını yaptı.