Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı olan Peer Steinbrück, Hürriyet'in Frankfurt'taki tesislerini ziyaret etti. Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge, Doğan Medya International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, Genel Müdür Yardımcısı Abdürrahim Kurtiş ve Hürriyet Avrupa Haber Koordinatörü Celal Özcan'ın ağırladığı Steinbrück, seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.  Ziyarete Steinbrück'ün gölge kabinesinde yer alan Dr. Yasemin Karakaşoğlu, SPD Parti Yönetimi Avrupa Politikası Komisyonu üyesi Thomas Vaupel ve Steinbrück'ün basın sözcüsü Rolf Kleine de katıldı.

 

YEREL SEÇİM HAKKI OLMALI

Almanya'daki Türklerin sorunlarını yakından bildiğini söyleyen Steinbrück, Türklerin yerel seçimlerde oy kullanamamalarını eleştirdi. Bunun için anayasada değişiklik yapılması gerektiğini söyleyen Steinbrück, yerel seçim hakkını elde Türkler'in kendilerini Almanya'da artık yabancı olarak değil, bu toplumun bireyleri olarak göreceklerini vurguladı.

 

OPSİYON MODEL KALKMALI

Hürriyet'i Almanya'daki Türkiye kökenli vatandaşları bilgilendirme açısından en önemli Türkçe gazete olarak gördüğünü belirten Steinbrück, buluşmanın ardından DHA'ya şu açıklamaları yaptı:“Türkçe bilen dostlarım vasıtasıyla Hürriyet'in haberlerini takip ediyorum. Sizin aracılığınızla Türkiye kökenli insanlarımıza, onları bu ülkenin bir parçası olarak kabul ettiğimizi söylemek istiyorum. Bunu onlara hissettirmeliyiz. Onların problemlerinin çözmek, engelleri kaldırmak  ve işlerini kolaylaştırmak için çalışmalıyız. Bu anlamda SPD olarak ilk başta çifte vatandaşlık hakkını getirmek istiyoruz. Böylece Türkiye kökenli gençlerin opsiyon modelden kurtarmayı planlıyoruz. Bunun yanında Almanca öğreniminde önemli bir koşul olan anadil dersleri, çocuk bakımıyla ilgili düzenlemeler, vizede yaşanan sorunlar ve yabancı diplomaların tanınması konusunda düzenlemeler de programımızda yer alıyor.”

Türkiye'deki Gezi Parkı gösterilerine de değinen Steinbrück, “Başlangıçta daha yapıcı bir yaklaşım olsaydı olayların bu noktaya gelmesi önlenebilirdi. Yaşananlar üzücü” dedi.