Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Kasım 2018 tarihindeki Almanya ziyareti kapsamında Almanya Federal Meclisi'ne giderek, Türk-Alman Parlamenterler Grubu üyesi Sol Parti (Die Linke) ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi milletvekilleri ile görüşmüştü. 

 Alman Sol Parti Milletvekilleri ile poz veren CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklenen Erdoğan, "Sen onlarla nasıl yan yana olabilirsin, çok açık konuşuyorum. Kılıçdaroğlu'nun vatanseverlik diye bir derdi yok" demişti. 

TBMM Genel Kurulunda 2019 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerde de AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında "fotoğraf" tartışması yaşanmıştı.

Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Helin Evrim Sommer konuya yönelik bir açıklama yaptı.

İşte Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili ve Kalkınma politikası sözcüsü Sommer'in o açıklaması:

28 Kasım 2018 tarihinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ile Türk-Alman Parlamenterler Grubu toplantısında görüş alış-verişinde bulunmak üzere bir buluşma gerçekleştirdik. Buluşmadan kısa süre sonra Türk yandaş medyasında, yapılan buluşma ve şahsım ile ilgili karalamaya yönelik birçok yalan haber yer almıştır.

Yandaş medyada, kapalı kapılar ardında bir toplantı yapıldığı ve toplantının amacının yaklaşan Türkiye yerel seçimleri için CHP ile HDP arasında bir ittifak sağlamak olduğu iddia edilmiştir. Şunu belirtmeliyim ki; Alman Federal Meclisi’nin seçilmiş bir üyesi ve Türk-Alman Parlamenterler Grubu’nun görevli milletvekili olarak katıldığım toplantıda Türk-Alman ilişkileri ve Türkiye’deki güncel durum üzerine görüş alış-verişinde bulunduk. Başka bir ülkedeki partilerin birbirleri ile olan ilişkilerinin çalışma alanım dışında olduğunu ve böyle bir görüşme içinde olmamın siyasi prensiplerim açısından mümkün olmadığını, dolayısıyla da gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim.

Öte yandan babamın PKK üyesi olduğu, bu nedenle 1979 yılında Almanya’ya geldiği, 20 seneden beri başka isimle yaşadığı ve dolayısıyla benim de PKK lehine çalışmalar yürüttüğüm şeklinde haberler yer almıştır. Babam, sendikacı ve sosyalist kimliğiyle Türkiye'de çalışmalar yürütmüş, Kürt meselesinin barışçıl çözümü için mücadele vermiş ve 80 askeri cuntasıyla birlikte yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmış binlerce demokrattan biri olarak Almanya'ya sığınmıştır. Hiçbir örgüt üyesi değildir ve bu tarihten beri de kendi adından başka bir ad kullanmamış ve kullanmamaktadır.

Kalkınma politikası sözcüsü olduğum Sol Parti (Die Linke) içerisinde, Kürtlerin yaşadığı ülkeler olan Irak, İran, Suriye ve Türkiye’ye yönelik çalışmalar yürütmekteyim. Bu nedenle, Türkiye, çalışma yürüttüğüm alanın merkezini değil, sadece bir bölümünü oluşturmaktadır. Ayrıca Kürt meselesinin barışçı yollarla çözümünün Türkiye’nin demokratikleşmesinde oynayacağı hayati role inanan biri olarak başka bir devlet aleyhine çalışmalar yürütmem söz konusu değildir.

Öte yandan, Türkiye’nin Afrin operasyonunu uluslararası hukuka aykırı olduğu ve oluşturulmaya çalışılan diyalog ortamına zarar verdiği için yanlış buldum, buluyorum. Bu sadece benim kişisel görüşüm değildir, aynı zamanda Alman parlamentosundaki diğer partiler tarafından da açıkça eleştirilmişti. Son zamanlardaki gelişmeler nedeniyle bunu çarpıtıp, hükümetin ve Erdoğan’ın kişiliğine yapılan bir hakaret gibi lanse etmek Türk medyasının tarafsızlıktan uzak, sarayın medyası haline geldiğini gözler önüne seren en somut örnek olmuştur.

CHP'Lİ ÖZEL: ERDOĞAN ve HİKMETYAR'IN FOTOĞRAFININ HESABINI SOR

TBMM Genel Kurulunda 2019 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerinde AKP Grup Başkanvekili AKP'li Muş'un, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Almanya ziyaretinde Sol Parti milletvekilleri Sevim Dağdelen, Gökay Akbulut ve Helin Evrim Sommer ile bir araya geldiğini hatırlatarak bazı eleştirilerde bulunması üzerine, CHP Grup Başkanvekili Özel, sataşma gerekçesiyle söz almış ve Erdoğan'ın, Afganistan Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar ile aynı karede yer aldığı fotoğrafı göstermişti. Özel, "Bir terör örgütüne destek verenle fotoğraf çektirmeyi konuşuyorsan ve soracaksan, El Kaide'nin kurucusu Hikmetyar ile çektirilen bu fotoğrafın hesabını sor." diye konuştmuştu.

HDP'Lİ KURTULAN: AFRİN'İ IŞİD'E TESLİM ETMİŞSİNİZ

Bu arada, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un, CHP'ye yönelik "Afrin operasyonuna karşı çıkan parlamenterlerle Almanya'da ne konuştunuz? Siz kim vatan toprağını korumak kim?" ifadeleri üzerine sataşması üzerine söz istemiş ve "Afrin'e vatan toprağını savunmaya gittiğinizi söylüyorsunuz. Afrin sizin vatan toprağınız değil Sayın Muş. Karıştırıyorsunuz. Orayı, gidip gasbetmişsiniz, işgal etmişsiniz, IŞİD'e teslim etmişsiniz." şekinde konuşmuştu.