Almanya'da 22 Eylül’de yapılan seçimlerde Kuzey Ren Westfalya (NRW) Eyaleti’nde yarışan Kürt kadın siyasetçi Ayten Kaplan az ay farkıyla Federal Meclis’e girmeyi başaramamıştı. Kaplan’ın 11. sırasında yarıştığı Sol Parti NRW Eyaleti’nde 10 milletvekili çıkarırken, başta Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) olmak üzere Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen kuruluşları eyalette Sol Parti’nin kazanması için aktif şekilde çalışmıştı.

Seçimlerde üçüncü parti olarak çıkan Sol Parti’nin NRW Eyaleti’nden seçilen 10 parlamenteri Kürtlerin desteği için bir teşekkür mesajı yayınladı. Ulla Jelpke, Andrej Hunko, Inge Höger, Kathrin Vogler, Sevim Dağdelen, Niema Movassat, Matthias Birkwald, Sahra Wagenknecht, Hubertus Zdebel ve Alexander Neu imzasıyla yayınlan mesaj şöyle:


‘KÜRTLERİN MECLİSTEKİ SESİ OLACAĞIZ’

“YEK-KOM seçim çalışmalarında bize tam destek verirken, kalabalık bir Kürt seçmen grubu seçim listelerinde Sol Parti’yi işaretlemiştir. Ayrıca yoldaşımız Ayten Kaplan’a da aktif çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Her ne kadar NRW’de beklentimizin üstünde oy almış olsak da bu oylar maalesef kendisini Federal Meclis’e göndermeye yetmemiştir.

Sol Parti olarak Türkiye’deki barış ve çözüm sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye’nin demokratikleşmesi azınlıkların haklarına kavuşması anlamına geliyor. Seçim programımızda belirttiğimiz gibi Almanya, Türkiye’ye silah satışını durdurmalı. Ayrıca Almanya’da yaşayan Kürt siyasi aktif insanlara yönelik baskıların son bulması için çalışacağız. Almanya da 20 yıldır süren PKK yasağını kaldırarak Türkiye’deki barış sürecine destek vermeli.”


‘KÜRTLER EN ÖNEMLİ PARTNERİMİZ’


Almanya’da yaşayan Kürtlerin de diğer göçmenler gibi entegrasyon haklarından yararlanması gerektiğine dikkat çeken Sol Partili vekillerin mesajı şu sözlerle sona erdi: “Mecliste Kürtlerin sesi olmaya çalışacağız ve bu yüzden de meclis dışında da baskının sürmesi gerekiyor. YEK-KOM ve YEK-KOM aracılığıyla Kürtler barış, özgürlük ve adalet mücadelesinde Sol Parti’nin en önemli partneri olacak.” ANF