Sol Parti'nin önerisine diğer partlerin de destek vermesi durumunda sosyal yardımlara hane başına 74 Euro ek ödeme yapılacak.

Alman ordusunda imamlar görev yapacak Alman ordusunda imamlar görev yapacak

Uygun fiyatlı daire mi? Çok zor!

Sosyal yardıma muhtaç insanlar için uygun fiyatlı kiralık daire bulmak her geçen gün zorlaşırken, özellikle büyük kentlerde durum daha da içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor.

Almanya'da konut masrafları giderek artarken, uygun fiyatlı kiralık daireler ise neredeyse kalmadı. Yapılan birçok araştırma sonucu göstermektedir ki, kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamakta zorluk çeken sosyal yardım kullanıcıları, kira masrafının bir kısmını da üstlenmek zorunda kalıyor. Özellikle metropollerde artan kira fiyatları sonrası uygun konut bulmakta ciddi sıkıntılar yaşamaya başlayan dar gelirlilere yönelik çalışma başlatan Sol Parti, sosyal yardım için ek destek için harekete geçti. Aynı zamanda Sol Parti Federal Meclis (Bundestag) Üyesi de olan Mecklenburg-Vorpommern Meclis Üyesi ve Konut Politikası Sözcüsü Eva-Maria Kröger yaptığı açıklamada, Federal Meclis'te sosyal yardımlara hane başına ek olarak ayda ortalama 74 Euro ödeme isteyeceklerını söyledi.

Sosyal yardımlar yeniden düzenlenmeli

Özellikle sosyal yardıma muhtaç ailelerin, kendilerini maddi bakımdan güvensiz hissettiklerini söyleyen Kröger, "Bu yetersiz olan temel güvenliği önemli ölçüde azaltacaktır.'' dedi. Mecklenburg-Vorpommern Eyaletinde sosyal yardıma muhtaç ve kirada yaşayan 65 bin 382 insan olduğunu söyleyen Kröger, 7 bin 65 kişinin ise devletin verdiği kira yardımından ev sahiplerine yüzde 10 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sosyal yardım ödemelerinin yeniden düzenlenmesini isteyen Kröger, konut maliyetlerindeki gerçek artışın gözönünde bulundurularak ucuz yaşam alanı giderek daralan ihtiyaç sahiplerinin, pahalılık nedeniyle yaşadıkları bölgelerden taşınmak zorunda kalmamalarını ve konut kiralarının tamamının devlet tarafından karşılanmasını istedi.

''Çocuklar yoksulluk içinde büyüyor''

Sol Parti Federal Meclis Üyesi Katja Kipping ise, Federal hükümetin yıllardır yoksulların barınma maliyetlerine anayasal bir çözüm bulmaya çalıştığını belirterek, “Sonuç baskı, acı ve yoksulluk. Barınma masraflarına uygunluk sınırlarının yeniden belirlenmesi sadece Hartz IV alıcıları için değil, aynı zamanda yoksul emekliler ve düşük gelirli engelliler için de geçerli. Maddi uygunluk eşikleri çok düşük olanlar maalesef taşınmak zorunda kalıyor. Bu durumdan çocuklu aileler ile tek ebeveynli aileler de olumsuz etkileniyor. Yoksulluk nedeniyle küçük çocuklar yoksulluk içinde büyüyor, gençlerin ise yaşam tarzları kısıtlanıyor. Bu nedenle makul bir geçim düzeyi için garanti edilen temel hakkın altına düşmek doğru değil. Bu aynı zamanda düzenli olarak makul bir geçim düzeyine ilişkin Anayasal güvence altına alınmış temel bir haktır. Parlamento grubum ve ben, Hartz IV sistemini aşmak ve onun yerine yaptırımsız bir asgari gelir getirmek için savaşıyoruz. Ayrıca federal hükümetin Anayasal bir çözüm bulunana kadar, konaklama ve ısınma maliyetlerini de karşılaması gerekiyor. Çocuklu aileler ve bekar ebeveynler için özellikle ciddi barınma maliyeti yaşanırken, bu statükoyu kabul eden herkes, gelecek nesillere karşı günah işler'' dedi.