Düsseldorf’daki Kongre Merkezinde Sol Parti eyalet kongresinde listede yer alacak milletvekilleri belirlendi.

Kongreye Sol Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Prof. Christoph Butterwegge de katılarak, ülkedeki yoksulluk konusunda bir konuşma yaptı. Butterwegge konuşmasında Sol Parti’nin yoksulluğa, ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı etkili bir mücadele yürütmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yaklaşık 220 delegenin katıldığı kongrede, mayıs ayında yapılacak parlamento seçimleri için partinin eyalet eşbaşkanları Özlem Alev Demirel ve Christian Leye liste başı adayları olarak gösterildi. Demirel birinci sırada, Leye de ikinci sırada yer aldı.

Daha önce Sol Parti’den milletvekilliği yapan politikacıların çoğu yeniden, yüzde 5 barajının aşması durumunda seçilebilecek yerden aday oldu.

Listedeki ilk 11’de 3 Türkiye kökenli aday bulunuyor. Özlem Alev Demirel liste başı olurken Dr. Aslı Nau 9. sıradan, Ezgi Güyıldar ise 11. sıradan aday seçildi. Daha önce Korsanlar Partisi’nden parlamentoya seçilen sonra istifa ederek Sol Parti’ye geçen Daniel Schwerd de 12. sıradan seçildi.

Son anketlere göre mayıs ayında yapılacak seçimlerde Sol Parti’nin yüzde 5 barajını aşabilecek durumda. İlk olarak 2010’da yüzde 5,6 ile barajı geçerek meclise 11 milletvekili gönderen Sol Parti, 2012’deki erken seçimlerde ise yüzde 2,6 ile barajın altında kalmıştı. Oylarını en çok SPD ve Korsanlar Partisi’nde kaptırmıştı.

Yaklaşık bir ay önce Oberhausen’de düzenlenen kongrede seçim programını karar altına alan Sol Parti eyalet örgütü, seçimlerde yoksulluğa karşı sosyal adaleti öne çıkaracak. Tam ücret karşılığı haftalık çalışma süresinin 30 saate düşürülmesini, asgari ücretin 8,5 Euro’dan 12’ye çıkarmasını talep eden Sol Parti, ayrıca üniversite öğrencilerinden harç alınmasına karşı çıkıyor ve okullarda öğrencilere parasız öğlen yemeği verilmesini talep ediyor.