İnceleme komisyonunda yer alan SPD’li üyelerin muhalefetine rağmen yargı sürecine izin veren Merkel’e ilk tepkiler şöyle:

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier (SPD): “Bu zor bir karardı. Her iki durum için de geçerli sebebler vardı. SPD’li üyeler, titiz bir incelemenin ardından, yargılamaya izin verilmemesi yönünde görüş belirtti. Oylamada eşitlik durumunda son karar Başbakanın. Biz soruşturma izninin verilmemsi gerektiği görüşündeydik. İfade, basın ve sanat özgürlüğü bizim anayasamızın koruması altındadır.”

Heiko Maas, Federal Adalet Bakanı: “Ceza kanununun 103.maddesini kaldıracağız. Yabancı devlet adamlarına hakaretin özel olarak düzenlenmesinin vakti geçti. Majestelerine hakaret fikri artık ceza hukukumuza uymuyor.”

Rebecca Harms, Yeşiller AP Grupbaşkanı:Türk gazeteciler ve sanatçılar daha çok sıkıntı çekecekler”

Matthias Höhn, Sol Parti Genel Sekreteri: “Tüm ülkelerin despotları acele edin! 2018’den sonra hiciv tekrar serbest.”

Thomas Oppermann, SPD Federal Parlamento Grupbaşkanı: “Kararı yanlış buluyorum. Mizahın ‘majestelerine hakaret’ anlayışıyla soruşturulması günümüzün modern demokrasisine uymuyor.”

Sahra Wagenknecht, Sol Parti Meclis Grubu Eşbaşkanı: Kabul edilemeyecek bir durum. Merkel Türk desbotu Erdoğan’a yaranmaya çalışıyor ve Almanya’da basın özgürlüğünü kurban ediyor.

Alman Gazeteciler Birliği Başkanı Frank Überall: “Başbakan Merkel’in böyle bir vermesine gerek yoktu, çünkü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca bireysel başvuruda bulunmuştu.

Alman devlet televizyonu ZDF: “Politik bir karar. Suçluluğun ortaya çıkması hakaret suçunun işlenmesine bağlı. Federal Hükümetin verdiği kararın bir anlamı yok. Bu yargının görevi.”