Ganime GÜLMEZ-Gießen

Almanya’da 250 şehir belediyesi: “İnsan Hakları Üzerinde Pazarlık Yapılamaz” dedi.

Seebrücke: “İnsan Hakları Üzerinde Pazarlık Yapılamaz” parolasıyla, 50’yi aşkın şehirde çeşitli eylemler gerçekleştirildi. Bazı şehirler pazar günü de eylemlerine devam edecekler. Hamburg gibi şehirlerde, yine sandallarla ya da motorlarla protestolar gerçekleştirilecek.

Eylül ayında Almanya’da yapılacak genel seçimler öncesinde, bu eylemlerle yerine getirilmesi istenen talepler şöyle ifade edildi: “Seçimlere 3 ay kaldı. Avrupa öldürmeye devam ediyor. Avrupa’ya geçişleri engelleyen anlaşmaları iptal edin. İnsanları o mülteci kampından bu mülteci kampına, ülke ülke sürmeye artık son verin. Akdeniz sularında görev yapan Frontex adlı uluslararası güvenlik kuvvetlerini kaldırın ve insanların artık, bu polislerin önünde göz göre göre boğulmasına izin vermeyin. ‘Kurtardık’ dediğiniz her mülteci, aslında sizin ölmek üzere denize attığınız bir insandır. İnsan hakları üzerinde pazarlık yapmaya artık son verin”.

Otobanlarda yürüyüş yapmaktan bisiklet turlarına, şehir merkezlerinde stand açmaktan yine şehir merkezlerine gösterilerle pankartlar asmaya dek; 50’yi aşkın şehirde gerçekleştirilen eylemlere binlerce insan katıldı.

Bu eylemlerde: “250’yi aşkın şehir belediyesinden, taleplerimizle ortaklaştıkları yönlü imza aldık. Ancak belediyelerin, bu tür yasal anlaşmalar üzerinde hiçbir etkisi yok. Belediyeler; ‘Onlar için yerimiz var’ yönlü olanaklarını belgelediler ve taleplerimize imza attılar. Belediyelerinizin sesini duyun” yönlü açıklamalar yapıldı ve bu açıklamalar tekrar resmi makamlara iletildi.

19 Şubat 2020’de gerçekleşen Hanau Katliamı sonrası, Haziran’ın da 19’unda bulunmamız sebebiyle katledilenlerin ailelerinin kurduğu bir inisiyatifin hazırladığı soruşturmalara yönelik sorulara henüz bir yanıt alınamaması nedeniyle de; Hessen Eyaleti’nin neredeyse tüm şehirlerinden insanlar Hanau’ya aktı. Ve katledilenlerin aileleriyle dayanışılarak, soruşturmaya yönelik soruların bir an önce aydınlatılması çağrıları yinelendi. Yine Hanau’da da mülteci politikalarına yönelik talepler yinelendi.

Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor

Bu eylemlere anti-faşist, devrimci-demokrat kurumların katılım sağladığı şehirlerde Deniz Poyraz’ın katledilmesi de kınandı.