Almanya 'da ırkçı saldırı sonunda kundaklanan evlerinde yanarak, feci şekilde hayatlarını kaybeden ve geçen çeyrek asır sonra bile asla unutulmayan Schwandorf kurbanları Fatma Can,Osman Can,oğulları Mehmet Can  ile aynı yangında ölen Jürgen Hübner, Schwandorf'ta yapılan iki ayrı törenle bir kez daha anıldılar.



Bilindiği gibi 17 Aralık 1988 yılında Neonazi Josef Seller,Can ailesinin oturduğu evi gece yarısı kundaklamış ve üç Türkiye kökenli ile birlikte bir Alman hayatlarını kaybetmişlerdi. Kurbanlar Schwandorf Belediyesinin düzenlediği iki törenle anılırken, evli olan ve kundaklama sırasında ayrı bir evde oturan Can ailesinin kızları Leyla Kellecioğlu ve çocukları Erkan (24),Mehmet (22) ve Aysu (14)'da törenlerde hazır bulundu .

Dört cana kıyan Neonazi Seller, Amberg gençlik mahkemesi tarafından 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve cezasını çektikten sonra serbest bırakılmıştı

 

OLAY YERİNDE TÖREN

İlk Tören , kundaklanan evin duvarına çakılı„ Hayatta olanlar için geriye kalan uyarı“ ve kurbanların adlarının yazıldığı şildin önünde yapıldı.Törende Nurnberg Başkosolosu Asip Kaya,Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey,kurbanların kızı Leyla Kelleçioğlu ve çoçukları ile çok sayıda Türkiye kökenli ve Alman hazır bulundu.Theresia Waldmanschmidt yan fült ile müzik yaptı. Saygı duruşunun ardından konuşmalarda yabancı düşmanlığı kınanarak,hayatını kaybedenler için dualar okundu. Can ailesinin o sırada evli olduğu için başka evde olan kızları Leyla Kellecioğlu göz yaşlarını tutamadı.

 

İKİNCİ TÖREN

Ilk törenin ardından belediyenin tahsis ettiği otobüslerle DİTİB'e bağlı  İslam Kültür Merkezi camisine gidildi.Burada Fatih Maraşlıoğlu'nun flüt dinletisinin ardından  Ditib Schwandorf Başkanı Ersan Ersoy,Başkonsolos Asip Kaya,Nürnberg Din Hizmetleri Ataşe vekili Muharrem Öztürk,Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey ile Leyla Kellecioğlu birer konuşma yaparak,duygulu anlar yaşanmasına neden oldular.Konuşmaların ardından konuklara ikramda bulunuldu.