Eski Başbakanlardan Helmut Schmidt (SPD) Bild gazetesine verdiği demeçte "PEGİDA gösterileri aptalca ön yargıları, yabancı düşmanlığını ve hoşgörüsüzlüğü körüklüyor" dedi. Schmidt "Almanya, bu olamaz. Almanya savaştan kaçanları ve ilticacıları dışlayamaz Almanya dünyaya açık ve hoşgörülü kalmalıdır" dedi     

Schröder ise aynı gazeteye yaptığı açıklamada düzgün insanların yabancı düşmanlığına karşı yeniden baş kaldırmasını istedi. Schröder 2000 yılında Düsseldorf'ta bir sinagogun kundaklaması sonrası aynı çağrıda bulunmuştu. Schröder, "Bugün yine böyle bir başkaldırıya gerek vardır" dedi. Partilerin ve kiliselerin PEDİGA' ya karşı açık tavır almalarını öven Schröder "Almanya'nın göçmenlere ihtiyacı vardır" dedi.

Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU) da yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğe  karşı yapılan çağrıyı desteklerken "Sloganlar gerçeklerin yerini alamaz, Almanya'nın göçmenlere ihtiyacı vardır" dedi.  

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD) ise "PEGİDA sadece ülke içinde zarar vermiyor, Almanya'nın Dünyadaki görünümüne de  zarar veriyor. Bunun için sokaklarda yüksek sesle slogan atanların küçük bir azınlık olduğunu göstermek çok önemlidir" dedi.   

Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) "Dayanaksız korkuları kullananlar veya yabancı düşmanlığı yayanlar çoğunluk adına konuşmamaktadır" derken Alman Sanayiciler Birliği (BDİ) Başkanı Ulrich Grillo aynı şekilde konuşarak, "Kalifiye göçmen akımı Almanya'ya yarar sağlamaktadır. Her türlü yabancı düşmanlığı ile mücadele edilmelidir" dedi.