Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletinde dün yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) tarihi bir başarı elde etti.

CDU, kesin olmayan resmi sonuçlara göre oylarını 11 puan artışla yüzde 43,4'e yükseltti. CDU böylece Almanya'nın kuzey eyaletinde 1987'den bu yana aldığı en yüksek oy oranına ulaşmış oldu.

Almanya: Öğretmenler seminerde bir araya geldi Almanya: Öğretmenler seminerde bir araya geldi

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise dünkü seçimlerde tarihi bir hezimet yaşadı. Bir önceki seçime göre 11 puan kaybeden SPD oyların yüzde 18,3'ünü alarak üçüncü parti oldu. Bu da SPD'nin 1947'den bu yana kaydettiği en kötü sonuç.

IRKÇI PARTİ AfD BARAJI GEÇEMEDİ

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Yeşiller 5,4 puanlık artışla oyların yüzde 18,3'ünü almayı başararak seçimden ikinci parti olarak çıktı. Liberal çizgideki Hür Demokrat Parti 5,1 puanlık kayıpla yüzde 6,4'e geriledi. Güney Schleswig Seçmenler Birliği (SSW) yüzde 5,7 oy oranına ulaşırken sağ popülist ve ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 4,4 ile seçim barajını aşamadı ve eyalet meclisine giremedi. Seçime katılım oranı yüzde 60,4 olarak ölçüldü.

Schleswig-Holstein eyaletinde beş yıldır Daniel Günther başbakanlığında CDU, Yeşiller ve FDP koalisyonu iktidardaydı. Günther, seçim öncesinde yaptığı açıklamada aynı partilerle koalisyonu sürdürmek istediğini açıklamıştı. Ancak partisinin aldığı yüksek oy oranı sayesinde Günther, iki partiden sadece birini yanına alarak koalisyon hükümetini kurabilecek.