Almanya’nın Schleswig-Holstein Eyaleti’nde yapılan parlamento seçimlerinden, Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) birinci parti olarak çıktı. Alman kamu televizyonları ARD ve ZDF’in ilk tahminlerine göre, Daniel Günther’in liste başı aday olduğu CDU oyların yüzde 33’3’ünü aldı. 

Eyalet hükümetinde koalisyonun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı ise yüzde 26,5 civarında kaldı. Böylelikle Eyalet Başbakanı Torsten Albig liderliğindeki Sosyal Demokratların oyları, Hristiyan Demokratların yaklaşık 7 puan gerisinde kaldı. 

Eyalette beş yıl önce yapılan seçimlerde ise CDU’nun oyları yüzde 30,8, SPD’nin ise yüzde 30,4 olmuştu. 

Almanya’da eylül ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde Sosyal Demokratlar bir eyalette daha oy kaybına uğramıştı. Martin Schulz’un lideri ve başbakan adayı olduğu partinin, mart ayı sonunda Saar Eyaleti’nde yapılan seçimlerde de oy oranı düşmüştü.

Deutschland Torsten Albig Wahlen Schleswig-Holstein (REUTERS/H. Hanschke)

SPD'nin adayı Torsten Albig

Diğer partilerin oyları

Schleswig Holstein Eyaleti Çevre Bakanı Robert Habeck’in önde gelen isimler arasında bulunduğu Yeşiller oyların yaklaşık yüzde 13’ünü aldı. 

Liberal çizgideki Hür Demokrat Parti (FDP) oyların yaklaşık yüzde 11’ini alarak seçimlerden dördüncü parti olarak çıktı. Hür Demokratların liste başı adayı Wolfgang Kubicki’ydi. 

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 5,5 civarında oy alarak eyalet meclisine girmeyi başardı. Böylelikle, Schleswig Holstein Meclisi AfD’nin temsil edildiği 16 eyalet parlamentosunda 12’incisi oldu. 

Schleswig Holstein Eyaleti’nde yüzde 5 seçim barajından muaf tutulan, Danimarkalı azınlığın partisi Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) oyların yaklaşık yüzde 3,5’unu alarak parlamentoya girdi. 

Oyları yüzde 3,4 civarında kalan Sol Parti seçim barajını aşamadı. Korsanlar ise yüzde 1 oy oranı ile geçen seçimlerin aksine parlamentoya girmeyi başaramadı. 

CDU sonuçtan memnun 

Almanya’da 24 Eylül 2017’de federal meclis seçimleri yapılacağı için, eyaletlerde yapılan seçimler seçim barometresi niteliği taşıyor. 

CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, Schleswig Holstein Eyaleti’nde partisinin kazandığı başarıyı, federal seçimler açısından olumlu olarak değerlendirdi. Tauber, Pazar akşamı Berlin’de yaptığı açıklamada, “Bu Kuzey Ren Vestfalya ve eylüldeki federal meclis seçimleri açısında çok olumlu” dedi. Bu sonuçlarla Merkel’in parti içinde güçlendiği yorumları yapılıyor.  

Almanya’da nüfusun en yoğun olduğu eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da ise 14 Mayıs Pazar günü parlamento seçimleri yapılacak. 

Schulz: Üzücü bir seçim akşamı

SPD Genel Başkanı ve Başbakan Adayı Martin Schulz, Schleswig Holstein Eyaleti’ndeki seçim sonuçlarını üzüntüyle karşıladı. Schulz, Berlin’deki parti merkezinde Pazar akşamı yaptığı açıklamada, “bu SPD için üzücü bir seçim akşamı” dedi. “Bunun herkesi etkilediğini ve üzdüğünü” belirten Schulz, “daha iyi bir sonuç beklediklerini” sözlerine ekledi. Ancak Schulz, eylül ayında yapılacak federal meclis seçimlerine atfen de, mücadeleye devam edecekleri mesajını verdi. 

Koalisyon seçenekleri 

Bu seçim sonuçlarıyla eyalette, Başbakan Torsten Albig liderliğindeki SPD-Yeşiller-SSW koalisyonunun iktidarını sürdüremeyecek. 

CDU’nun liste başı adayı Daniel Günther’in hükümet kurma görevini üsteleneceği, Günther’in CDU-FDP-Yeşiller koalisyonunu tercih ettiği biliniyor. Diğer bir koalisyon seçeneği olan CDU-SPD hükümetine ise ne Günther ne de Albig sıcak bakıyor. 

16 yaşındakiler oy kullandı

Seçim sonuçlarının bu akşam ilerleyen saatlerde kesinleşmesi bekleniyor. 

Schleswig Holstein Eyaleti’nde yaklaşık 2 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. ARD’nin tahminlerine göre seçimlere katılım oranı yüzde 66 civarında oldu. Bu seçimlerde ilk kez 16 yaşındakilere de seçme hakkı tanındı. (DW)