Almanya'nın  Bremen kentinde yaşayan ve 1978 yılında Kahramanmaraş'ta yaşanan kanlı katliama tanıklık yapan 50 yaşındaki Salman Nurhak “Maraş Katliamı" adında kitap çıkardı.


Maraş katliamında yaşadıklarını ve gördüklerini kitaba döken Nurhak, “Bu kitap diğerlerinden çok farklı. Çünkü  tüm gerçekleri, yaşananları ve kimlerin bu işin içine karıştığını belgelerle yazdım" dedi.

 

ÖNCE EVLER İŞARETLENDİ

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Kaşanlı Köyünde büyüdüğünü, katliamada birçok yakınını kaybettiğini, kendisinin de  Maraş’tan kaçarak hayatta kaldığını anlatan Salman Nurhak, “Maraş katliamı 18 Aralık 1978 yılında başladı. Ben o zamanlar 15 veya 16 yaşlarındaydım. Katliamdan köyden kaçarak hayatta kaldım. Katliamdan önce bazı kişiler Kahramanmaraş’ta ve ilçelerinde yaşayan alevi ve kızılbaşların evlerini işaretlediler.



Sokaklarda kavgalar olmaya, sinema ve buna benzer alanlarda bombalar patlamaya başladı. Kentte kargaşa olduğu gerekçesiyle askeri müdahale oldu. Ancak bu sırada birçok insan işkencelerle öldürüldü, çocuklar kazanlara atılıp yakıldı, hamile kadınların karınları yarılıp bebekleri öldürüldü. O günler çok korkunçtu. İnsanlar yıllarca o olayın şokunu atlatamadı. Ben ve o günü yaşayanlar hala kendimize gelemedik. Allah kimseye o günleri bir daha yaşatmasın"
dedi.

 

Maraş katliamında 112 kişinin öldürüldüğünü, katliamın ise Çelik Palas Otel'de planlandığını belirterek Nurhak, “Şimdiye kadar Maraş katliamını anlatan bazı kitaplar yazıldı. Ama onlar bu katliamı kimlerin yaptığını, yaşananları yazmadı. Ben tüm çıplaklığıyla olayları kaleme aldım. Katliamda 112 kişi öldürüldü. Öldürülenler ailelerine verilmediği için ölen sayısı tam olarak bilinemedi" diye konuştu. 


Olaylardaki baş katillerinden Şendiller