Adil Yiğit

Almanya'nın Hamburg şehrinde Rosa Luxemburg Vakfı'ile Halkla ilişkiler Kürt Merkezi Civaka Azad'ın organize ettiği panele yoğun ilgi gösterildi. Moderatörlüğü eyalet milletvekili Cansu Özdemir'in (Sol Parti) yaptığı etkinlikte, enternasyonalizm ve eleştirel dayanışmacı anlayış günümüzde nedir? sorusu gündeme taşındı. 

"KÜRTLERİN TEK DOSTU DAĞLAR DERDİK, YANILMIŞIZ"



"Kobane ve Rojava'da Özyönetim, Demokrasi ve IŞİD saldırıları"nın nedenlerinin açıklandığı etkinlikte, PYD Başkanı Salih Müslim, "Tüm Kürtlerin içinde yer alacağı bir Ulusal Kongre" oluşturmak göreviyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Kobane'ye yapılan saldırıların esas amacının, bölgede kurulan yeni demokratik model olduğuna yer vererek, "IŞİD teröristleri gelecek Cuma namazını Kobane'de kılacağız demişlerdi ama, karşılarında yıkılmaz bir direniş buldular.



Bölgede yapmak istedikleri kapsamlı bir jenosid girişimiydi. 200 bine yakın kişi yerini, yurdunu terk etti. Şehrin % 75'i tahrip edildi. Kobane'nin en önemli köşelerine IŞİD teröristlerince mayın döşendi. İçinde yaşadığımız 21.yüzyılda asla kabul görmeyecek IŞİD canavarına destek verenler, eski sistemin devam etmesini isteyen egemen güçlerdir" dedi. Müslim, "Kürtlerin tek dostunun dağlar olduğu söylenirdi ama, Kobane ile dayanışmak için dünyanın 265 şehrinde yapılan gösterilerle bunun doğru olmadığını yaşadık" sözü, alkışlarla desteklendi. 



"BELİRLİ GÜÇLERİN DESTEĞİNDEKİ IŞİD KONTROLDEN ÇIKTI"


PYD Başkanı Salih Müslim, "gelinen noktada IŞİD'e destek veren güçler onun kontrolden çıkmasını engelemek istiyorlar, biz ise onları yok edeceğiz" dedi. Kürtlerin etrafının Suriye, İran ve Türkiye tarafından çevrildiğine dikkat çeken Müslim, IŞİD terör örgütünün Katar ve Suudi Arabistan tarafından açıktan desteklendiğine yer verdi.


Almanya'nın neden Kobane'ye destek vermediği sorusu üzerine de, "Rejimler gelip-geçicidir. Alman halkının dayanışması bizler için daha kalıcı ve önemlidir" dedi. 



SOL PARTİ FEDERAL MİLLETVEKİLİ AKKEN: TÜRKİYE IŞİD'IN PARTNERİDİR


Alman Federal Parlamentosu'nda silah satışları konusunda yaptığı araştırmalarla sık sık gündeme gelen Sol Parti silahlanma uzmanı Federal Parlamento milletvekili Jan van Akken, "Türkiye, IŞİD'in partneridir" açıklamasında bulundu.



"Almanya'nın dış politikası yüzde yüz Türkiye'nin yanındadır" sözleriyle konuşmasına devam eden Akken, ABD hükümetinin Türkiye'ye karşı yer yer eleştiriler yapmasını örnek verdi ve "Almanya'da koalisyondaki Hıristiyan demokratlar CDU/CSU ile sosyal demokrat SPD'nin Türkiye'ye karşı sessizliğini anlamak mümkün değildir" diyerek,  Almanya'da 21 yıldır devam eden PKK yasağının bunda esas rol oynadığını belirtti. Sol Parti Federal Parlamento milletvekil Akken, "Almanya'da PKK yasağının kalkması ana gündem maddemiz olacaktır" açıklamasını yaptı.