-Mehmet ATAK-


REMZİ UYSAL KİMDİR ?


1947 yılında Balıkesir- Susurluk’ta  dünyaya gelen Remzi Uysal, 26 yaşındayken , 1973 yılında Almanya’ya tersane işçisi olarak geldi ve 5 yıl çalıştıktan sonra, Elektro Teknik öğrenimine başladı. Politik yönüyle de tanınan Uysal, 1976 yılında Lübeck’te SPD Genç Sosyalistler teşkilatına girdi ve 1982’de bu kuruluşun yönetimine  Almanya’da seçilen tek yabancı olarak dikkati çekti. 1980’li yıllarda Hakçı Devrimci Federasyonu’nun Yönetim Kurulu üyesi ve Kuzey Almanya sorumlusuydu. Remzi Uysal, bu dernekteki hedeflerinin  ‘ Çifte vatandaşlık, Oy hakkı ve Serbest Dolaşım ‘ olarak  3 başlık altında toplandığını  belirtiyor.

CHP
Genel Başkanı rahmetli Bülent Ecevit’i siyasi yasaklı olduğu dönemlerde bile ziyaret etmekten çekinmeyen Uysal,  19 Mayıs Derneği ‘nin girişimiyle, Cumhuriyetin 75.  kuruluş yılında  TBBM Başkanvekili Uluç Gürkan’a Lübeck Belediye Sarayı’ında bir konferans verdirdi. 1990’lı yıllarda Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü’nü de bitirmiş olan Remzi Uysal, Göç’ün 40. Yılı etkinliklerinden başka , 19 Mayıs Şenlikleri ve ‘’Yabancıdan komşu edin’ adlı şenlikleri de dernek olarak muntazaman  düzenlediklerini söylüyor.


VEDA TÖRENİNDE DUYGULU KONUŞMALAR

Verwaltung Zentrum Mühlentor adlı Lübeck İdare Merkezi’nde çoğu Alman 70 kadar davetlinin iştirak ettiği VEDA Töreni’nde  tüm konukları ‘’Hoş geldiniz’’ diyerek karşılayan Remzi- Münire Uysal çifti, Türk damak zevkine göre hazırlanmış birbirinden lezzetli yiyecekleri de ikram ettiler. Zehra Katar hanımın hazırladığı Antakya usulü mini lahmacunlar ise kısa sürede tüketildi.


Lübeck Okul ve Spor Dairesi’nde tam 30 yıldır yabancı öğrencilerin Eğitim Danışmanı olarak verdiği başarılı hizmete son noktayı koyup  emekli olan Remzi Uysal, veda törenine katılanları selamlayıp, iştiraklerinden dolayı  herkese teşekkür  etti. Eşi Münire Uysal’a da yıllar boyunca kendisine destek  vererek güç kattığı için ayrıca teşekkürlerini belirten Uysal,  özetle şunları söyledi:



‘’Almanya yabancılar için ikinci vatandır ama, Entegrasyona yönelik  eşitlik  yasa ve düzenlemeleri  de gereklidir. Emekli olduktan sonra da yine Lübeck’te olacağım.. Sizler gibi dostlarım olduğu için burada kendimi güçlü ve mutlu hissedeceğim.. Müdürüm bana, ‘’Senin emeklilik dönemin de yine ayrı  bir çalışma sahası ve dönemi olacaktır’’ dedi.. Müdürüm tabii ki beni çok iyi tahlil etmiş..  İşimi, okul bahçesinde çığlık atan çocukları, hemen yanıbaşımızdan akan Trave nehrinde kürek çekkerek spor yapan gençlerin çığlıklarını her zaman özleyeceğim. Emeklilik dönemimde mesaimi 19 Mayıs Derneği için kullanacağım..’’

Başta Uysal’ın Müdürü Friedrich Thörn olmak üzere söz alan Alman konuşmacılar ise, Remzi Uysal’ın iş disiplini ve çalişkanlığından örnekler verdiler.  Okul içi ve dışında  Remzi Uysal sayesinde bir çok soruna çözüm getirdiklerini belirten konuşmacılar,  kendisine teşekkürlerini ifade ederek, yeni hayat düzeninde başarı dilediler.

VEDA TÖRENİNE  KATILANLAR

Lübeck Okul ve Spor Dairesi Müdürü Friedrich THORN, Lübeck Egitim Müdürü (Schulrat) Helge DAUGS, Eyalet Eski Başbakanı ve Helmut Schmidt Kabinesinin Eğitim Bakanı Björn ENGHOLM, Lübeck Valisi Gabriele SCHOPENHAUER ile Yardımcısı Lienhard BÖHNING, Eyalet İçişleri Senatörü Bend Möller, Sosyal İşler Senatörü Sven Schindler, SPD Lübeck 2. Başkanı Peter Thiess, Prof. Dr. Wilhelm NÖLLING, Prof. Dr. Wolfgang BEUTIN, Lübeck Kızıl Haç Başkani Prof. Dr. Rudolf TAURIT ile Genel Sekreteri Bay PRYL, Eyalet Emniyet Güney Bölgesi Genel Müdürü Heiko HÜTTMANN, Die Gemeinnützige Lübeck Vakfi ile Stiftung Gemeinnützige Sparkassen zu Lübeck Vakfi Müdürü Titus Jochen HELDT ile Vekili Antja PETERS-HIRT, Lübeck Emil-Possehl-Meslek Lisesi Müdürü Dietmar FRÖHLICH, Lübeck Weißer Ring Baskani Detlef HARDT, değişik okul müdürleri ile önemli meslek gruplarından  Alman dostları; 


Eyaletin Türkiyeli kesiminden Ahmet Karanfil, Süleyman Erkunt, Yılmaz Ölmez, Hakan Demirok, Mahir Ötün, Cafer Yavuzoğlu, Yavuz Berrak Karasu, İlhan İşözen, Kadir Taçgın, Gülçin Kara, Ayşe Güvercin, Zehra Katar;



Hamburg'dan  Şair-yazar Süleyman Kayhan, TGH Başkanı Hüseyin Yılmaz,  Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Selçuk Han, Hamburglu gazetecilerden  Kemal Doğan ile Erdal Altuntaş ve Adil Yiğit.


TÜRGEM VAKFI İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR


Aynı  devlet kurumunda 30 yıllık hizmet vererek en kıdemli görevli ünvanını alan Remzi Uysal,  kendisinin emekli olmasından sonra, bugüne kadar tek başına yürüttüğü Eğitim Danışmanlığı  bölümünün lağvedileceğini , onun yerinede Federal Kasa’nın yardımıyla  daha geniş kapsamlı, Alman ve Yabancı öğrencilere hizmet verecek 15 kişilik bır kadro oluşturulacağını ifade etti.


Uysal ayrıca, bundan sonraki  dönemde, Başkanı olduğu 19 Mayıs Derneği’ni bir vakıf haline getirmek için çalışacağını ve bir süredir temasta oldukları Afyon Kocatepe Üniversitesi ‘nden  Rasmussen projesi kapsamında  Almanya’ya öğrenci getirmeyi planladıklarını açıkladı. Bu proje, iki ülke arasındaki Turizm alanına yönelik çalışmaları kapsıyor.


Alman vatandaşlığına geçmeden yürüttüğü 30 yıllık devlet görevi süresince, insanlar arasında din, dil, ırk, renk, ülke ve cinsiyet farkı gözetmeksizin herkese her fırsatta yardımcı olmağa gayret eden örnek insan Remzi Uysal’a, bundan sonraki çalışmalarında da biz de başarılar diliyoruz.