Yaklaşık 30 kişinin katıldığı etkinliğe, Ramazan Avcı’nın eşi Gülistan Avcı, oğlu Ramazan Avcı, (28) Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) yetkililerinden avukat Ünal Zeran ve Gürsel Yıldırım’ın yanında, Hamburg Başkonsolosu, yardımcısı ve TGH yetkilileri ile bir grup yurttaş katıldı. Çoğu kez yaşandığı gibi, törene Cami dernekleri ile çeşitli demokratik kitle dernekleri ve yöresel derneklerden nedense katılım yoktu.


Katılımcıların sessiz bakışları arasında elleriyle meydandaki çöpleri toplayarak, anıt taşın üzerini temizleyen Ramazan Avcı'nın eşi Gülistan Avcı, Anadolu’nun bir köyünden yeni gelmiş saf ,temiz ve doğal davranışıyla konuşmasına heyecan ve üzüntüyle başlarken, acısının asla dinmeyeceğini belirterek, “Ramazan 28 yıl önce katledildi. Onu öldüren Nazi katilleri serbest kaldı ve aramızda dolaşıyorlar. Ramazan'ın adının bu meydanda ırkçılığa karşı bir sembol olarak yaşaması bizim için bir teselli oldu. Irkçı katilleri bin kez lanetliyorum“ açıklamasını yaptı.


AVUKAT ÜNAL ZERAN: IRKÇILIĞA KARŞI SEMBOLİK UYGULAMALAR VAR


Ramazan Avcı İnisiyatifi
sözcüsü Avukat Ünal Zeran, Almanya'da kurumsal ırkçılığın ciddi boyutlara gelidiğine değinerek, kısa örnekler verdi.  Zeran sözlerini şöyle sürdürdü „Bir şeyler yapılıyor gibi görünmesine rağmen, aslında yapılan somut birşey yoktur. Sembolik anlamda yapılanların da içi doldurulamadığı sürece, atılan adımların anlamsız olduğu açığa çıkacaktır. NSU cinayetleri sonrası somut belgelere rağmen, mahkemelerin birçok konudaki duyarsızlıkları bilinmektedir. Hazırlanan raporlarda kurumsal ırkçılığın toplum huzurunu tehdit edici boyutları gözler önünde serildi. Devletin ırkçılıkla mücadelesi sadece lafda kalmamalı. Somut adımlar atılmalı”.

 

Mölln Belediye Başkanı’nın Neonazi katillerce yakılarak katledilen Arslan ailesi için,  Mölln’de anıt taş dikilmesi sözüne de değinerek, „ Belediye başkanının sözünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, henüz somut bir adım göremedik“ dedi.


Göçmenlerin çifte vatandaşlık konusuna ırkçılkla mücadeleden daha fazla kafa yormalarına anlam veremediğini belirten Ünal Zeran, „ Çifte vatandaşlık elbette ki önemlidir ama, önce ırkçılğa karşı kalıcı mücadele şarttır.Tüm bu iğrenç ve insanlık dışı olaylara rağmen, meclis raporlarında katliamlar ırkçılık olarak değerlendilrilmiyor , buna dikkat çekmeliyiz“ dedi.


BAŞKONSOLOS FATİH AK „İNSANLARIMIZA YETERİNCE SAHİP ÇIKAMADIK“


Hamburg Başkonsolosu Fatik Ak da kısa bir konuşma yaparak „geçmiş zamanlar da buradaki insanlarımıza yeterince sahip çıkamadık“ içerikli kısa konuşmasından sonra, "ırkçılık mağduru Türkiye kökenlilerden duyduğum en büyük şikayetin, acılarının unutulması ve kendilerine sahip çıkılmaması" olduğunu dile getirerek, kurban yakınlarının taleplerinin bundan sonraki zamanlarda yakından takipçisi olacaklarını ifade etti.


TGH (Türkische Gemeinde Hamburg) Başkanı Nebahat Güçlü‘de, “ Ramazan Avcı’nın katlini protesto için gün oldu kar altında,  gün oldu yağmurlu havada bu meydanda buluşarak o’nu andık. Bugün burada kaç kişi olmamız önemli değil, kurumsal ırkçılığın olduğu bir ülkede  görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak ırkçılıkla mücadelede birlik olmalıyız. Ancak bu şekilde etkili olabiliriz” dedi.