Uzun yıllar Alman Şark Enstitüsü başkanlığını yapan Prof. Dr. Udo Steinbach, KCK'nin geçtiğimiz hafta yaptığı gerilla güçlerinin 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye sınırları dışına çekeceğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Kürt tarafının bu kararıyla, çözüm sürecinde samimiyet ve ciddiyetini gösterdiğini belirten Prof. Steinbach şöyle konuştu:

"PKK'nin aldığı bu tarihi kararı iki açıdan çok önemlidir. Birincisi; Bu süreçte Öcalan'ı çözüm sürecindeki rolü ve gücü bir kez daha ispatlandı. Diğeri ise; Kürt tarafı böylelikle müzakereye hazırlandı. Bundan sonraki süreç Türk hükümetinin atacağı adımlarla bağlı. Bu konuda AKP ve Erdoğan'ın karnesi kötü. 2008-2009 yıllarında başlayan demokratik açılımı 2011'de tıkandı, Erdoğan milliyetçi çıkışlar yaptı, Türk kimliğine sarıldı. Eğer Kürt tarafının istekleri yerine getirilmezse süreç tıkanabilir ve yeniden böyle bir süreçle karşı karşıya gelebiliriz."

'8 MAYIS'TA ÇÖZÜM SÜRECİ RAYINA GİRECEK'

Kürt gerilla güçlerinin 8 Mayıs'ta Türkiye sınırlarına çekilmesiyle çözüm sürecinin rayına gireceğini ve önemli bir eşiğin aşılacağına dikkat çeken Prof. Steinbach "Bu sefer iyimser olmak lazım. Hem bu seferki süreç daha farklı ve hem de Erdoğan 2014'te cumhurbaşkanı veya devlet başkanı olmak istiyorsa Kürtlerin desteğini almalı. Onun yanlış Kürt politikası son seçimlerde Kürtlerin oyunu kaybetmesine neden oldu" diye konuştu.

Kürt barışı ve çözümünün bütün bölgeyi etkileyeceğini savunan Alman bilim insanı "Suriye'de Kürtler öncelikli olarak birlik olmalı. Suriye'yi nasıl bir geleceğin beklediğini kestirmek zor. Fakat buradaki Kürtler tek ses olmalı ve taleplerinde ısrar etmeli" dedi.

Türkiye ve Suriye'deki Kürt çözümünün "Arap baharı" olarak isimlendirilen Ortadoğu ile Arap ülkelerindeki süreçle doğrudan bağlantısının bulunduğunu belirten Prof. Steinbach, bu konuda devamla şu tespitleri yaptı:

"Kürt baharı olmadan Arap baharı olmaz, iki süreç birbirine bağlı. Hatta Kürt baharı Arap baharındaki tıkanıklığı aşabilir. Kürt baharı için ise henüz belirsizlik var. Türkiye ve Suriye'deki Kürtlerin durumu netleşmediği gibi, İran'da yaşayan Kürtler de henüz gündeme gelmedi. Irak'ta ise Kürtler kararını vermiş değil; otonomi bir yönetim mi seçecekler, Bağdat hükümetinden kopacaklar mı? Tüm bunlar belirsiz, Kürt baharı için umut şemsiyesi açılmış durumda, fakat demokratikleşmeyi tetikleyecek 4 ülkedeki Kürt çözümünü uzun bir yol bekliyor."

'KÜRTLER, AB YOLUNDA ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI'

Avrupa Birliği ve özellikle de Almanya'nın Kürt barışında büyük bir rol oynayabileceğine dikkat çeken Prof. Steinbach "Türkiye'nin AB üyeliği son yıllarda tıkandı, hiç yeni bir müzakere açılmadı, açılan müzakerelerde ise hiç bir adım ilerleme sağlanmadı. Aynı şekilde AKP hükümeti son yıllarda demokratikleşme ve AB reformlarına ilgisiz kaldı. İşte bu noktada Kürt çözümü AB üyelik sürecindeki tıkanıklığı aşabilir, Türkiye'nin yeniden AB'ye yüzünü çevirmesini sağlayabilir. Kürtler, AB yolunda önemli bir kilometre taşı" şeklinde konuştu.

PROF. UDO STEİNBACH KİMDİR?

1971-1975 yılları arasında Bilim ve Siyaset Vakfı’ndaki Ortadoğu bölümünü yöneten Prof. Dr. Udo Steinbach, 1976’dan 2006'ya kadar ise merkezi Hamburg'da bulunan Alman Şark Enstitüsü’nün başkanlığını yaptı. 2007 yılında GIGA Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışan Steinbach, hala Marburg Üniversitesi Yakın ve Ortadoğu Araştırmalar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. ANF