Almanya’da 1960’lı yıllardan bu yana geleneksel olarak sürdürülen barış ve silahlanma karşıtı gösteriler, 30 kentte düzenlenen yürüyüş ve mitinglerin ardından sona erdi.

Geçen yıllara kıyasla bu yıl daha yoğun katılım olan barış (Osternmarsch /Paskalya) yürüyüşlerinde Türkiye'nin Afrin'e yönelik giriştiği Zeytin Dalı hareketi işgal olarak sert şekilde kınandı.

On binlerce barışseverin katıldığı gösterilerde.savaşlara son verilmesi ve silah ticaretinin yasaklanmasını istendi. Ortadoğu ve kriz bölgelerinde süren savaşlara değinen konuşmacılar, Almanya ve NATO'yu sert dille eleştirdi.

Aralarında Hamburg, Frankfurt, Dortmund, Nürnberg, Stuttgart ve Kassel'in de bulunduğu 30 kentte on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen barış yürüyüşlerinde silahlanma protesto edildi.

HAMBURG'DA OSTERNMARSCH: SİLAHLANMAYA HAYIR

Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen Ostermarsch yürüyüşüne yoğun katılım dikkat çekti. Merkez Tren İstasyonu yakınındaki St.Georg semtinde başlayan yürüyüşte, "Nükleer silahlar yok edilsin, savaş harcamaları son bulsun" "Asker yerine sosyal görevli" ve "kışla yerine hastaneler" dövizleri taşındı.

Hamburger Forum tarafından organize edilen yürüyüşe aralarında ver.di (birleşik hizmetler) sendikası, Sol Parti, Yeşiller, Korsan Partisi, Kilise Örgütleri ile Türk, Kürt ve İran kökenli göstericiler yer aldı. Çok sayıda genç göstericinin katılım sağladığı geleneksel Paskalya yürüyüşüne yaklaşık 3000 kişinin katıldığı gözlendi. 

Almanya hükümetinin Türkiye'ye ve Ortadoğu ülkelerine yaptığı silah ihracatı ve ikili silah anlaşmaları protesto edildi. Almanya hükümetinin kriz ve savaş bölgelerine yaptığı silah ihracatı ile ülke içindeki savunma harcamalarının ikiye katlanması iki yüzlü bir politika olarak eleştirildi. 

Ünlü Alster Gölü kenarındaki An der Alster caddesi üzerinden geçip Lange Reihe semtinde son bulan yürüyüş miting ve eğlence şeklinde geç saatlere kadar devam etti.