Yeni yılla birlikte zamlanan pasaport harçları, geçim sıkıntısındaki Avrupalı Türkiyelilerin tepkisini çekmeye devam ediyor.  Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan yüzde 30’luk zamla birlikte 162 Euro olan 10 yıllık pasaport, 211 Euro oldu. Almanya’nın Münster Başkonsolosluğu’na pasaport almak için gelen Türkiyeliler, geçim sıkıntısı çektiklerini belirterek zammın makul seviyeye çekilmesini istediler.

211 Euro olan Türk pasaportuna karşın on yıllık pasaportlar için Almanya 59, İspanya 25, İtalya 42,5, Yunanistan ise 84 Euro harç alıyor.

“Türk vatandaşı olmak bu kadar pahalı mı?” diyerek zamma tepki gösteren vatandaşların konuya ilişkin görüşleri şöyle:

İbrahim Uygur (77 yaşında emekli): “Yılbaşından önce eşime pasaport aldık ve 162 Euro verdik, şimdi 211 Euro olmuş. Yüzde 30 zam yapılmış, insaf diyorum. Bu zammı biz kaldıracak durumda değiliz. Aldığım 500 Euro emekli maaşı. Yetkililerin zammı normal düzeye çekmesini bekliyoruz.”

Hüseyin Aksoy (emekli): “Biz emekliyiz. Aldığımız 600 Euro maaş. Bize fazla geliyor, bunları ödemekte zorlanıyoruz. Her yıl zam, her yıl zam. Nereye kadar gidecek daha bu. Ben 10 yıldır emekliyim. Maaşıma 15 Euro zam geldi bu süre zarfında. Bir pasaporta yüzde 30 zam gelirse daha diyecek ne var. Düşünmek lazım. Eşimle birlikte 500 Euro’ya mal oluyor bize. Taa Bielefeld’den geliyoruz. Yol masrafı da var. Bir maaşımız gidiyor pasaport için.”

Necati  ..... (İşçi) : “Canları sağolsun diyorum. Nasıl olsa mecburuz almaya. Bir ailenin 5 kişi olduğunu düşünürsek, pasaport harcı 1000 Euro’yu geçiyor demektir. İşçinin aldığı ne ki. Para kazanmak artık kolay değil Almanya’da. “