Almanya'da “Dersim Etnografya Müzesi” girişimi Almanya'da “Dersim Etnografya Müzesi” girişimi

Süheyla KAPLAN

Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Başkan Yardımcısı ve eyalet Milletvekili Cansu Özdemir'in de aralarında bulunduğu on yedi kişiden oluşan heyet Erbil'e (Kuzey Irak'a) gitmek üzereyken Düsseldorf Havalimanı'nda Federal Kiriminal Dairesi (BKA) yetkililerince durduruldu, alıkonuldu. 

Özdemir yaptığı yazılı açıklamada Kuzey Irak Erbil'e gitmek üzere bu sabah 08:00'de BKA yetkililerince durdurulduğunu ifade ederek ' Heyet, Havalima'nında penceresiz bir yerde saatlerce alıkonuldu. Heyette yer alanların tek tek ifadeleri alındı. Gerekçe olarak da heyette bulunanların geçmişteki siyasi faaliyetleri gösterildi. Delegasyonu engellemek için bütün planlar önceden hazırlanmış. Heyettekilerin valizleri dahi arandı' dedi. 

Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Başkanı Sabine Boeddinhaus ise yazılı açıklamada sözkonusu durumdan dolayı şaşkınlık duyduğunu ifade ederek 'Seçilmiş milletvekillerinden oluşan siyasi heyete Alman güvenlik birimleri tarafından ağır suç işlemiş mahkumlara yapılan muameler gibi işlem yapılması karşısında şaşkınız. Temel hak ve özgürlükler dikkate alınmadı. Katılımcıların Havalimanı'nda derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Erdoğan'ın hizmetindeki özgürlüğü mahrum etme durumu derhal açıklanmalı ve bunun da sonucu olmalı' dedi.