Süheyla Kaplan

Özbolat, Hamburg Belediye Sarayını ziyaretinin ardından gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Alman demokrasinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve bunun tarihi binalar ve yapılarla da görüldüğünü ifade eden Özbolat, ‘’Avrupanın demokrasi geleneğinden ders almamız gerekiyor. Tek kişi iktidarı, monarşiye dayalı sistem ve ideolojiler artık günümüzde kabul görmemekte. Hamburg eyaleti geçmişten günümüze hep sosyal demokrat ve sol anlayışı yansıtan iktidarları içinde barındırdı. Hamburg dünyanın en zengin kentlerinden biri. Hamburg’da farklı inanç, millet ve kimliklerden göçmenler yaşamakta. Bu farklılıkların hepsi büyük bir zenginliktir’ dedi.


 

Avrupadaki demokrasi anlayışının Türkiye’ye örnek olması gerektiğini de kaydeden Özbolat, Avrupa'da etnik köken, millet, dil, mezhep ve din olgularının siyasette ayrıştırıcı bir faktör olmadığına dikkat çekti.

 

Özbolat, CHP’yi Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kardeş parti olarak görmekle birlikte, Avrupa'daki ırkçı olmayan bütün partilerle ortak çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

 

Özbolat ayrıca, kimi Avrupalı politikacıların bir dönem AKP ile sıkı temasta olduklarını ancak AKP’nin gerçek yüzlerinin, demokrasi  anlayışlarının ortaya çıkmasıyla artık onların bu algıdan vazgeçtiklerini söyledi.


Durdu Özbolat daha sonra Hamburg Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız, Yeşiller Partisi Milletvekili Filiz Demirel, Yeşiller Partisi Altona İlçe Belediye Meclis Üyesi Yusuf Uzundağ, Hamburg Politik ve Eğitim Enstitüsü Türkiye uzmanı Abut Can ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.