Yürüyüş alanında 'Herkese kalma (oturma) hakkı', Hiç kimse illegal değildir', 'Herkese eşit hak','Yaşasın uluslararası dayanışma', 'Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır' içerikli döviz ve pankartlarla merkez tren istasyonu önünde toplanan 3 bin kadar öğrenci, Afrikalı mültecilerle dayanışma gösterisi yaptı.


Mayıs 2014 yerel seçimlerine rağmen sosyal demokrat partinin (SPD) Alman Anayasasındaki 23.maddeyi -insani gerekçeler- göz ardı ederek, katı tutum içine girmesi kendi tabanında da tepkiyle karşılanmakta.Noel hazırlıklarının yapıldığı şehrin en kalabalık caddelerinden geçen yürüyüş kortejine Hamburglular yoğun ilgi gösterdi.


Aralarında sendikalar, anti-faşist örgütler, sol partiler ve kiliselerin destek verdiği yürüyüşte, polisin uzakta durması dikkat çekti. Görsel ve yazılı basının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte, çoğunluğu 18 yaş altı gençler oluşturdu.



NATO'nun Libya'yı açık işgali sonrası çalışmak için bulundukları Libya'dan kaçmak zorunda kalan Kuzey Afrikalı mülteciler, önce İtalya'ya daha sonra da Hamburg'a yerleşmişlerdi.


Hamburg'da kaçak yaşayan ve sayılari 300 kadar olan Afrikalı mülteciler için, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimindeki Hamburg Senatosu protestolara yolaçan bir karara imza atmıştı. Mültecileri geldikleri İtalya'ya geri göndermeyi gerçekleştirmek için (sınırdışı) "tek tek kişisel" kimlik bildiriminde bulunmaları ön şartı kabul edilmişti.


Göçmen kökenli  SPD'li vekillerin de sessiz kaldığı karar, Hamburg ve Almanya'da demokratik çevrelerde protestolara yol açtı.


'Lampedusa Grubu' olarak iltica başvurularının kabul edilmesini talep eden Kuzey Afrikalı mülteciler ise, Senatonun kararını reddederek, toplu kimlik bildiriminde bulunacaklarını açıklamışlardı.


Başta insan hakları kuruluşlari, dini kurumlar ile basın ve kamuoyunun yoğun desteğini alan Lampedusa Grubu ile dayanışmak için hemen her hafta sonu kitlesel protesto gösterileri düzenleniyor.