Almanya'yı sarsan NSU terör çetesinin soruşturmasında kamuoyunu sarsacak ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Frankfurter Rundschau'nun soruşturma dosyalarındaki bilgilere dayandırdığı habere göre, çetenin intihar eden üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın cesetlerinin bulunduğu yanmış haldeki karavanda ele geçirilen bir sırt çantası, olayın gerçekleştiği 4 Kasım 2011 tarihindeki ilk incelemelerde düzgün bir şekilde kontrol edilmedi. Yaklaşık bir ay sonra ise çantanın iç cebinde plastik poşetlerde 6 tane DVD olduğu ortaya çıktı.

SALDIRI VE CİNAYETLERLE İLGİLİ KOLAJLARIN VİDEOLARI

Soruşturma dosyasında Thüringen Polisi'nin atladığı bu önemli detay kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Karavandaki sırtı çantası ilk incelendiğinde, çetenin muhtemelen bir banka soygunundan elde ettiği yüklü miktarda para ve cephane bulunmuştu. 1 Aralık 2011 tarihinde Federal Asayiş Bürosu (BKA) memurlarının keşfettiği DVD'lerde, çetenin saldırı ve cinayetleri alaylı bir şekilde Pembe Panter gibi çizgi film karakterleri üzerinden kolaj yaparak gösterdiği videolar olduğu belirlendi.

BU GECİKME SORUŞTURMAYI ETKİLEDİ Mİ?

Olay yeri soruşturmanın bu büyük hatası, bugüne kadar hiç dile getirilmedi. Kamuoyunun bildiği DVD'lerdeki çizgi filmli videoların ise, Zwickau'da çetenin diğer üyesi Beate Zschaepe'nin kaldığı dairede bulunan mektuplardaki DVD'lerde yer aldığı açıklanmıştı. Soruşturmanın daha başında yapılan bu hata akla bir sürü soruyu getirirken, "Sırt çantasındaki DVD'ler 4 yada 5 Kasım 2011'de bulunsaydı, güvenlik birimleri terör çetesiyle ilgili bilgilere daha önceden ulaşırdı. Böylece şu anki soruşturma çok daha önceden başlatılabilirdiö yorumları yapılıyor. Federal Savcılık tarafından ancak 10 Kasım 2011'de geniş çaplı bir soruşturma başlatabildiğine dikkat çekilirken, bu 4-5 günlük gecikmenin sürece ne yönde bir etkisi olduğunun ise tahmin edilemeyeceği ifade ediliyor.

Yorumlarda, çeteye yardım edenlerin yada çetenin başka üyelerinin olması durumunda, bu gecikmenin onlara delilleri yok etmek için yeterli zaman sağladığına dikkat çekiliyor.

NİYE ÇANTAYA KOYDULAR?

Çantada, gecikmeli olarak bulunan DVD'leri, Eisenach'da bir bankayı soyma planında oldukları düşünülen Mundlos ve Böhnhardt'ın yanına almak istemesi ise yeni soru işaretleri yaratıyor. Bunun çete içinde ayrılmaların işareti olabileceği gibi, grubun başka bir yere taşınma planı ihtimali de değerlendiriyor. Çantada sekiz silah ve on binlerce Euro olması, çetenin Eisenach'daki soygunun ardından tüm bunları yeni taşınacakları yere götürme isteğinde olduğu ihtimalini arttırıyor.

ÇANTA SONRADAN MI KONDU?

Tüm bunların yanında soruşturma dosyasındaki fotoğraflarda ilginç bir başka ayrıntı da dikkat çekiyor. Para, silah ve DVD'lerin bulunduğu çanta, olay yeri soruşturmanın çektiği fotoğraflarda karavananın yatak bölümünde çok sayıda kıyafetin üstünde duruyor. Yatak ve kıyafetlerde karavanda çıkan yangın nedeniyle kirlenme ve lekeler görünürken, bunların üstünde duran sırt çantası ise tertemiz görünüyor. Bu da akıllara, "Çanta oraya sonradan mı bırakıldı?" sorusunu getiriyor.