Ölümü sırlarla dolu Corelli’nin şimdi de telefonu ile ilgili birçok soru cevap bekliyor.

Anayasa Koruma Teşkilatı’nın ‘Corelli’ kod isimli ajanıydı. İstihbaratın en güvenilir muhbirlerinden biriydi. 20 yıl boyunca istihbarata aşırı sağla ilgili bilgileri taşıdı.Karşılığında 300 bin Euro’yu aşkın para aldı. Gerçek adı Thomas Richter olan muhbirin NSU çetesiyle sıkı ilişkisi olduğu tahmin ediliyordu.

Corelli’nin ismi 1998 yılında hazırlandığı sanılan ve NSU çetesinin kurucusu Uwe Mundlos ile bağlantılı isimlerin bulunduğu listede olduğu tespit edildi. Bununla ilgili sorgulanacağı sırada iki yıl önce 2014 yılında Paderborn’daki evinde ölü bulundu.

39 yaşındaki muhbirin şeker komasına bağlı öldüğü açıklandı. Öldüğünde arkasında cevaplanması gereken birçok soru bıraktı. O soruların bir bölümü hâlâ cevabını bulamadı.

İSTİHBARATIN KASASINDA

NSU çetesinin bağlantılarını ve cinayetlerini araştırmak üzere kurulan Federal Meclis NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu’na Kuzey Ren Vestfalya Anayasayı Koruma Teşkilatı şimdiye kadar hiç bilinmeyen bir cep telefonu gönderdi.

Telefon, iki yıl önce gizemli şekilde ölen muhbir Corelli’ye ait olduğu ortaya çıktı. 2011 yılından beri istihbaratın elinde olan telefon incelenmek için dört kez arandı. Ancak bulunamadı.

2015 yılının yaz yalarında yapılan beşinci aramada istihbarata ait çelik kasada zarfın içinde bulundu. Geçen yıl ekim ayında incelemeye alındı. İçinde aşırı sağ çevrelerle ilgili birçok fotoğraf bulundu.

İSTİHBARAT CİDDİYE ALMIYOR

İstihbarat teşkilatını denetlemekten sorumlu Federal Meclis Kontrol Komisyonu’yla 27 Nisan’da yapılan toplantıda ise telefonla ilgili bilgi üyelere verilmedi. Bu durum skandal olarak değerlendiriliyor.

Ortaya çıkan Corelli’nin telefonuyla ilgili Araştırma Komisyonu Başkanı Clemens Binniger, “Cevaplanması gereken bir- çok soru var. Eleştirilmesi gereken bir durum” olarak değerledirdi.

Birçok milletvekili de istihbarat örgütünün istihbaratı denetlemekten sorumlu Federal Meclis Kontrol Komisyonu’nu ciddiye almadığı görüşünde birleşti.