Dortmund Belediyesi Almanya'da 2000-2007 yılları arasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU tarafından öldürülen 8'i Türk 10 kişi için anıt yaptırıyor. Neonazi cinayetlerinin işlendiği Nürnberg, Hamburg, München, Rosrock, Dortmund, Kassel ve Heilbron belediyelerinin aldığı ortak karar üzerine yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak anıt, Dortmund'da Nazi Dönemi'nin önemli karakolları arasında yeralan “Steinwache" önünde yer alacak.

Anıt, 10 metre uzunluğunda ve 20 cm genişliğinde granit temel üzerine oturacak. Hemen yanına dikilecek 2 metre yüksekliğinde ve 1 metre 20 cm genişliğindeki sütuna ise, 4 Nisan 2006'da Dortmund'da öldürülen Mehmet Kubaşık başta olmak üzere, diğer 9 kurbanın isimleri ile öldürüldükleri kent ve tarihler yazılacak.

İsimler ve tarihler şöyle:

. Enver Şimşek, 11 Eylül 2000, Nürnberg

. Abdurrahim Özüdoğru, 12 Haziran 2001, Nürnberg

. Süleyman Taşköprü, 27 Haziran 2001, Hamburg

. Habil Kılıç, 29 Ağustos 2001, München

. Mehmet Turgut, 25 Şubat 2004, Rostock

. İsmail Yaşar, 5 Haziran 2005, Nürnberg

. Theodoros Boulgarides, 15 Haziran 2005, München

. Mehmet Kubaşık, 4 Nisan 2006, Dortmund

. Halit Yozgat, 6 Nisan 2006, Kassel

. Michele Kiesewetter, 25 Nisan 2007, Heilbronn

Anıt üzerinde ayrıca, "Neonaziler 2000-2007 yılları arasında Almanya'yı kendisine vatan kabul etmiş 10 kişiyi öldürdü. Bizler, neonaziler tarafından işlenen cinayetlerin yıllarca aydınlatılamamış olmasından dolayı utanıyoruz, özür diliyoruz ve bir daha asla olmasın diyoruz" diye yazılacak. NSU kurbanları için yapılacak anıtın yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Anıt Temmuz ayı başında diğer kurbanların yakınlarının da katılacağı törenle açılacak.

KUBAŞIK'IN ÖLÜM GÜNÜNDE AÇIKLANDI

NSU kurbanları için yapılacak anıt, Mehmet Kubaşık'ın öldürüldüğü gün olan 4 Nisan tarihinde Belediye Başkanı Ulllrich Sierau, Mehmet Kubaşık'ın eşi Elif ve kızı Gamze'nin de hazır bulunduğu basın toplantısıyla duyuruldu. Anıtı kamuoyuna özellikle 4 Nisan'da duyurarak mesaj vermek istediklerini kaydeden Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, “Mehmet Kubaşık ve diğer kurbanların anısını yaşatacağız. Anıt, neonazi cinayetlerinin daima hatırlanmasını ve unutulmamasını sağlayacak. Aynı zamanda, cinayetlerin ardından suçluların ortaya çıkarılması yerine kurbanların ve yakınlarının bu ülkenin yetkilileri tarafından zan altında bırakılmasını hatırlatacak. Irkçılarla mücadelenin sembolü ve yanı zamanda kurbanlar ve yakınlarından özür dilendiğini gösteren 'özür anıtı' olacak" diye konuştu.

KONUŞMAKTA ZORLANDI

Basın toplantısında ailenin duygularını dile getiren Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık konuşmakta zorlandı. Dortmund Belediye Başkanına gösterdiği duyarlılık için teşekkür eden Gamze Kubaşık, "Bugün babamın öldürüldüğü gün. Çok karmaşık duygular içindeyim. Kimse böyle bir ölümü hak etmedi. Böyle bir anıtın yapılması, kurbanların hatırlanmasını sağlayacak. Benim ve kardeşimin çocukları ileride bu anıta geldiğinde 'Bu benim dedemdi' diyerek hatırlayacak. İnsanlar da böyle cinayetleri hatırlamalı ve duyarlı olmalı" dedi.

Basın toplantısının ardından Belediye Başkanı Sierau ve Kubaşık ailesi anıtın yapılacağı alana giderek incelemelerde bulundu.