Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in kişisel verileri izleme faaliyetlerinin boyutunun tahmin edilenden çok daha büyük olduğu öne sürülüyor. Washington Post gazetesinin haberine göre, kurum dünya genelinde kişilerin bulunduğu yerlere ilişkin olarak telefonlar üzerinden günde beş milyar veri topluyor.

Kurumun, ABD dışında yüz milyonlarca telefonu izlediği ve elde edilen bilgilerin bir veri bankasında depolandığı iddia edildi. Buna göre, NSA daha sonra da veri sahiplerinin hareketlerini takip edebiliyor. Gazete haberini eski ajan Edward Snowden'ın ifşa ettiği belgeler ile hükümet çalışanları ile yapılmış söyleşilere dayandırdı.

Washington Post gazetesindeki haberde, NSA çalışanlarının cep telefonlarını dünya genelinde her yerde bulabileceği, hareketleri takip edip kullanıcılar arasındaki gizli ilişkileri ortaya çıkarabilecekleri yazıldı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, NSA'in yer verilerini tüm dünyada mobil ağları bağlayan kablolar üzerinden elde ettiğini söyledi. Kurumun özellikle yurt dışında cep telefonlarını kullanan milyonlarca ABD vatandaşının verilerine de ulaştığı belirtildi.

Amerikalı yetkililer ise gazeteye verdikleri demeçte programın yasalara uygun olduğunu savundu ve gözetleme hedefinin “yurt dışındaki hedefler” olduğunu bildirdi. ABD vatandaşlarının hedef gözetilerek izlenmediği ifade edildi.

Veri koruma savunucuları için yer verilerinin kaydedilmesi özellikle sorunlu. Çünkü cep telefonları kullanılmadığında da veri gönderiyor. ABD yurttaşlık hakları birliği ACLU'dan Chris Soghoian, “Yer verilerinin en önemli özelliklerin biri, fizik kurallarının verilerin gizli kalmasını engellemesi” şeklinde konuştu. Soghoian, “Yer verilerinin gizli tutulmasının tek yolunun modern iletişim sistemlerini terk edip bir mağarada yaşamak” olduğunu söyledi. dpa, BS/BÖ