ALMANYA'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) 13 Mayıs 2012'de yapılacak erken seçimlerde ibreler SPD ve Yeşiller koalisyonunu gösteriyor. Son kamuoyu yoklamaları mevcut hükümetin, seçimlerden sonra dışarıdan destek almadan koalisyon kurabileceğine işaret ediyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre 2010'da Sol Parti'nin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kuran SPD ve Yeşiller bu seçimlerde yüzde 50 oy oranına ulaşarak azınlık hükümeti statüsünden çıkacak. İnfo adlı anket şirketinin yaptığı araştırmada SPD toplam oy oranının yüzde 40'ına ulaşırken, Yeşiller yüzde 10 civarında oy alacak.

FDP, CDU'yu batıracak
Muhalefetteki CDU ise ankete göre yüzde 29 oranında oya ulaşacak. CDU'nun geleneksel koalisyon ortağı FDP ise yine aynı araştırmaya göre yüzde üç oranında oy alarak, barajı aşamayacak. Böylece CDU ile FDP ortaklığında bir hükümetin kurulması da mümkün olmayacak. FDP'nin federal düzeyde yaşadığı yönetim sıkıntısı ve buna bağlı olarak meydana gelen oy kaybının NRW seçimlerinde de etkili olması bekleniyor.

Sol Parti de kritik
Ankete göre FDP gibi Sol Parti de yüzde üç oy oranıyla baraja takılan parti olacak. Sol Parti, 2010'da kurulan mevcut SPD-Yeşiller koalisyonunu yeterli milletvekili bulunamadığı için dışarıdan desteklemiş, ancak mart ayında hükümetin bütçesine ret oyu vererek erken seçimin yolunu açmıştı. Sol Parti'nin meclise girememesi durumunda eyalet meclisindeki Türkiye kökenli milletvekili sayısı da düşecek. Sol Parti halen görev yapan üç Türkiye kökenli milletvekilini, seçilme olasılığı olan noktalardan yeniden aday gösterdi.

Korsanlar atakta
NRW seçimlerine ilk kez katılan Piraten (Korsanlar) Partisi ise anket sonucuna göre yüzde 11 oy alarak, müstakbel koalisyon ortağı Yeşiller'i sollayacak ve eyalet parlamentosunda CDU'dan sonra gelecek. Almanya'da kararsız veya seçim alışkanlığı olmayan seçmenleri inter ortamında motive ederek, sandık başına gitmeye ikna eden Korsanlar, özellikle genç kitlenin büyük ilgisini çekiyor.

Mitingler başladı
Öte yandan NRW'de seçime katılacak 17 parti seçim çalışmalarına start verdi. NRW Başbakanı, SPD'nin başbakan adayı Hanelore Kraft seçim turuna Bielefeld, Mülheim an der Ruhr, Gelsenkirchen ve Münster'de başladı. Kraft yaptığı konuşmalarda SPD ve Yeşiller'i mutlak çoğunlukla yeniden iktidara taşıyacaklarını vurgulayarak, halktan sandığa giderek oylarını kullanmalarını istedi. SPD'nin Bielefeld'deki mitingine SPD Meclis Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier de katıldı.