Mehmet TANLI

SPD Eyalet Fraksiyonu'ndan Çifte vatandaşlık Çıkışı

AB üyesi olmayan bir ülkeden geliyor ve Alman  vatandaşlığına geçmek istiyorsanız 1.1.2000 yılından itibaren kendi ülke vatandaşlığından vazgeçmeniz gerekiyor. Bu “opsiyon yükümlülüğü” yıllardır tartışmalara ve eleştirilere konu olmuştur. SPD parlamento grubu, Federal Eyaletler Konseyine sunulmak üzere eyalet hükümetine bir başvuruda bulundu. Çifte vatandaşlık yasasının modernize edilmesi ve böylece daha fazla insanın Almanya'daki toplumsal yaşama katılmasının sağlanması çağrısında bulunan SPD Parti yöneticileri bu vesileyle aynı zamanda ayrımcılığa karşı konulacağını ve fırsat eşitliği sağlanacağını savundular.

Aydemir: Bu yasa ile kimliğimin elimden aldığımı hissediyorum

Ahlen Şehri Uyum Meclisi Başkanı Ergül Aydemir, mevcut düzenlemenin eskimiş bulunduğunu bunu kişisel deneyimlerinden bildiğini söyleyerek: " Ben Almanya'da ikinci kuşağı temsil ediyorum. Şu anki yasa ile getirdiğim kimliğimin elimden aldığımı hissediyorum: Toplumsal yaşama katılım, haklarımı almak, bir şansı elde etmek için köklerimden, kimliğimin bir parçası olan vatandaşlığımdan vazgeçmek zorunda kaldım. Benim durumumda Türk kökenli çok insan var. Bu  İnsan hakları ve onuruna da ters düşüyor. Almanya bu alanda öncü olmalı vatandaşlık yasasını modernize etmelidir. Türkiye kökenliler 60 yılı aşkın bir süredir Almanya'da yaşıyor. Artık misafir değiliz. Çocuklarımız burada büyüyor,  bizlerin ekonomiye ve topluma sunduğumuz katkılar unutulmamalı." dedi.

Bu vatandaşlık yasası açık ve çoğulcu bir topluma, demokrasiye yakışmıyor

Eyalet milletvekili Annette Watermann-Krass ise yasa bu şekilde kalmamalı diyerek şunları söyledi: “Almanya'da hala geçerli olan vatandaşlık yasası açık ve çoğulcu bir demokrasiye yakışmıyor. Çok kültürlü bir toplumuz. Çoklu kimlikler elbette bunun bir parçası olmalıdır. Bu noktada yeniden düşünmek gerekiyor. Çifte vatandaşlık bir kayıp değil, halkın ve nihayetinde ülkemizin çıkarları için bir kazançtır."  Ergül Aydemir ise bu konuda bir zihniyet değişikliğine gidilmesine dikkat çekerek ‘’ Opsiyon yani bir vatandaşlığı tercih zorunluluğu, yükümlülüğü sorunu sadece Türkiye'den gelen insanları etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda Brexit nedeniyle AB den çıkan İngiltere'den gelenleri de etkiliyor.’’ dedi. Warendorf bölgesindeki bu iki Eyalet ve Yerel politikacı göçmenlere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi dileğinde bulunarak hakların  bir an önce genişletilmesinin ve yasanın modernize edilmesi gerektiğini vurguladılar.