Alman medyası, eyalet içişleri bakanlarının bu yaklaşımına karşılık Almanya İçişleri Bakanı Hans - Peter Friedrich, partinin aşırı sağcı terörle bağlantısı olduğuna dair kanıtların yetersiz kalabileceği kaygısıyla yeniden dava açılmasına sıcak bakmadığını bildirdi. Alman 1’inci Devlet Kanalı ARD, NPD’nin kapatılması ile ilgili tartışmaları NPD’nin kuruluş tarihi 1964 ile bugünkü tarihlerin yer aldığı Mezar taşı görüntüsü eşliğinde ekrana getirdi.

Stuttgarter Zeitung gazetesi,  tüm kanıtların ortada olduğunu vurgularken, “NPD'ye yönelik yeni bir kapatma davası açmak yararlı ve siyasi açıdan sorumluluğu üstlenilebilecek bir şey mi? İçişleri Bakanı tüm süreci riskli buluyor. Eğer buna karşıysa açıkça söylesin” diye yazdı. Gazete, Bakan Friedrich’in NPD'yi yasaklama çabalarının 2003 yılındaki  gibi başarısızlıkla sonuçlanacağı ve devletin hanesine eksi olarak yazılacağı gerekçesiyle buna yanaşmadığı izlenimi bıraktığını ekledi.

Straubinger Tagblatt gazetesi ise, 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör hücresinin NPD ile bağlantısı olduğuna dair delillerin partinin kapatılması için yeterli olacağını yazdı. Gazete, NPD etrafındaki Neonazi üçlüsü tarafından işlenen ve geçen yıl ortaya çıkarılan cinayetler serisinin, tehlikeli bir durumu ortaya çıkardığını yazdı. Gazete, “Şimdi artık sözler ve yazılar değil vatandaşların öldürüldüğü şiddet eylemleri söz konusu. Aşırı sağcı kesim, insan onurunu hiçe sayan teröristlere uygun bir zemin hazırladığını kanıtladı. Bu demokrasi için bir meydan okuma. Elde olan tüm imkânlarla barbar aşırı sağcılarla mücadele edilmeli” diye devam etti.

Straubinger Tagblatt, eyaletlerin yapmak istedikleri konusunda kararlı olmaları halinde Karlsruhe’daki Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaları gerektiğini kaydederken, “Yeteri kadar konuşuldu, delil toplandı ve değerlendirildi. Artık harekete geçme zamanı geldi” diye yazdı.