Almanca eğitim verilen ve finansmanına Almanya'nın destek verdiği İstanbul Lisesi'nde görev yapan 35 Alman öğretmenin okulda Noel ve Hristiyanlıkla ilgili konular işlememesi yönünde uyarıldığı iddia edildi.

Öğretmenlere gönderilen bir elektronik posta ile okulda Noel etkinlikleri düzenlenmemesi ve İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Noel Konseri'ne de okul korosunun gönderilmemesinin istendiği belirtiliyor. 

Okulun Türkçe internet sayfasından yapılan açıklamada ise iddialar yalanlandı. Açıklamada "Alman basınında yer alan İstanbul Erkek Lisesinde Alman öğretmenlerin dini bayramları olan Noel hakkında bazı yasaklamaların yapıldığına dair yorumlar gerçeği yansıtmayan bir algı operasyonunun malzemesi haline dönüştürülmek istenmektedir" denildi. İddialarla ilgili olarak okulun "Alman Bölüm Başkanlığı ile bir toplantı gerçekleştirildiği" ifade edilen açıklamada, konsolosluktaki Noel Konseri'ni "Alman Bölüm Başkanı'nın dini içerikli olduğu için desteklemediği ve laik bir eğitimden yana olduğunu söylediği" ifade edildi. Lisenin Türkçe sayfasında yer alan açıklamada, "İstekli her öğrencinin velisinin izniyle konsere katılabileceği açık bir şekilde belirtilmiş, MEB mevzuatınca alınacak izin ve saatler içerisinde etkinliğin yapılabileceği net bir dille ifade edilmiştir” denildi. Açıklamada konserin sorumlu Alman öğretmenler tarafından iptal edildiği savunularak "Okul içerisinde Alman ve Türk öğretmenlerin, tüm öğrenci ve personelimizin en doğal hakkı olan inanç özgürlüğünü kısıtlayan hiçbir yasaklama söz konusu değildir" denildi.

Ancak haber portalı Spiegel Online, haberinde okulda görev yapan çok sayıda öğretmenin Noel şarkıları ve Noel kutlamalarından vazgeçilmesi konusunda direktif aldıklarını doğruladığına yer verdi.Öğretmenlerin aynı zamanda okuldaki Noel takvimlerini sınıflardan kaldırıldığını anlattıkları belirtildi. Spiegel Online ayrıca öğretmenlere basına konuşma yasağı getirildiğini ve bu nedenle de öğretmenlerin isim vermediğini aktardı.

default

Berlin'den iddialara tepki

İddialar Berlin'de dini çeşitliliğin engellendiği belirtilerek geniş yankı uyandırdı. Passauer Neuen Presse gazetesine konuşan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekili Gerda Hasselfeldt, "İstanbul'daki Alman okulunda Noel Yortusu'nun yasaklanması Türk makamlarının eğitim ve din özgürlüğüne vurduğu bir darbedir" diye konuştu. Öğretmen ve öğrencilerin Noel Yortusu'na katılımının istenmemesi ve ayrıca Noel'in derslerde konu edilmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Hasselfeldt, "Türkiye'nin giderek daha fazla otokratlığa kaydığını görüyoruz" dedi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de aynı gazeteye yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın komşu ülkelerin kültürel etkilerini yasaklamak istemesinin "bağımlı kılan, yukarıdan bakan ve dışlayan bir davranış biçimi" olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir ise Türkiye'nin hala Rumların, Aramilerin ve Hristiyan Ermenilerin de anavatanı olduğunu, onların Türkler ve Müslümanlardan çok önce Anadolu topraklarına geldiklerini ifade etti. Özdemir, "eğer masum Noel şarkılarını bile kendi iktidarı açısından tehdit olarak görüyorsa, geride kalan etnik ve dini çeşitliliği de yok etmenin Erdoğan'ın kafasından geçtiğini" söyledi.

CDU'nun iç politika uzmanı milletvekili Wolfgang Bosbach da Alman hükümetinin Noel yasağına sert tepki göstermesini istedi. Bosbach bu yasağın Erdoğan'ın ülkeyi "hoşgörüsüz, muhafazakar İslamcı bir yola" sokmak istemesinin bir başka kanıtı olduğunu söyledi. (Deutsche Welle)